Орловський Володимир Д.

Розмір зображення: 731:1037 піксел

В.Д.Орловський (1842 – 1914 рр.), який почав свій творчий шлях з дещо умовного академічного живопису, згодом, у 70 – 90-і роки, пише твори, сповнені тонкого почуття природи. Етапною роботою його є картина «Сінокіс» (1878 р.). Художник майстерно передав у ній характер українського пейзажу в літню пору – ясне безмежне небо, тиху річку, обрамлену луками, стіну темного лісу вдалині. Майстерно написана Орловським і сповнена яскравого сонячного світла картина «Хати літнього дня».

До видатних творів художника належать також «Село» (1879 р.), «Жнива» (1882 р.), «Відпочинок у степу» (1884 р.), «На березі моря» (1884 р.), «Затишшя» (1890 р.), «Повінь», «Заросла річка». З [18]90-х років Орловський майже цілком присвячує свою творчість зображенню моря.

Джерело: Нариси з історії українського мистецтва. – К.: Мистецтво, 1966 р., с. 131 – 132.