Житловий будинок (№ 4)

Житловий будинок по вул. Татарській, 4. Охорон. № 22-ХМ

Є пам'яткою архітектури місцевого значення. Знаходиться в північно-західній частині Старого міста.

Аналіз архівних матеріалів та плани міста свідчать, що в кінці XVII ст. ділянка була вже забудована. В кінці XVIII ст. знаходився будинок прямокутної форми. На початку ХІХ ст. був побудований кам'яний одноповерховий будинок. В період з 1899 по 1905 рік був надбудований 2-1 поверх і розширений в північному напрямку, врезультаті чого в північній частині влаштовано тунельний проїзд з дерев'яною брамою. У такому вигляді будинок зберігся до теперішнього часу.

У 1875-1899 роках у будинку мешкала родина відомого на Поділлі лікаря та історика І. Ролле. У 1899 р. вдова історика Ідалія Ролле продала будинок. Новий власник надбудував другий поверх. З того часу він майже не перебудовувався і в такому; вигляді зберігся до теперішнього часу.