Кляштор єзуїтів

Храм засновано: 1606 р.

Храм зник: 1833 р.

Коментар: Кляштор єзуїтів засновано в 1606 р. або в 1611 р. [Симашкевич М. Римское католичество и его иерархия в Подолии, с. 50, 147-9, 372]. Він знаходився поблизу кафедрального костелу. Школа в цьому кляшторі заснована в 1610 р. [Сецинский Е.И. Город Каменец-Подольский. – К.: 1895 г., с. 184] За турків костел і кляштор перетворено на стайні, потім костел та інші споруди розібрано для будівництва Турецького моста. В 1717 р. костел діяв у приміщенні кляштору. Пізніше розпочалося будівництво нового великого костелу, припинене в 1773 р. у зв’язку зі скасуванням ордену.

Бурса та конвікт єзуїтів згадані в люстрації 22.03.1734 р. Окрім них, єзуїтам належали дві садиби та “бровар” в долині на правому березі Смотрича [Крикун М.Г. Люстрація Кам’янця-Подільського 1734 р. – Український археографічний щорічник, 1993 р., т. 2, с. 241, 255, 257].

В 1833 р. на місці костелу збудовано чоловічу гімназію. Єзуїтський конвікт використовувався як один з флігелів гімназії [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 68 – 69].