Фрагмент плану підземного ярусу

Турецький бастіон збудований в період турецького володарювання (1672 – 1699 рр.) на південний захід від башти Стефана Баторія, на території, що належала кляштору кармеліток. В основі укріплення – чотири давні каземати, прибудовані з боку міста до оборонного муру XV ст. Укріплення (у XVIII ст. називалося “Батарея діви Марії”, а в XIX ст. – “Панянський рондель” та “Белюард”) являло собою муровану, прямокутну в плані споруду з дерев’яно-земляними брустверами та гарматними амбразурами, які в 1740 р. згадуються як зруйновані. У 1753 р. військовий інженер та комендант фортеці X.Дальке відремонтував батарею, влаштувавши муровані бруствери.

Бастіон у плані – скошений квадрат (розмір сторони – близько 35 м), західний та південний боки якого вирішені відповідно чотири- та двопрогоновими аркадами; висота бастіону – 9м (західний бік) та 11 м (південний бік), а з боку міста – вдвічі менша. Давні каземати в плані – анфілада приміщень розмірами 6x9 м, перекритих коробовими склепіннями.

У 1965 р. на Турецькому бастіоні проведено консерваційні роботи (архітектор – Є.Лопушинська).

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 263.