Вірменський магістрат (№ 10а)

Магістрат вірменський, Вірменський ринок, 10 а. (Руїни під землею.)

Вірменська община в Кам’янці-Подільському протягом XVI-XVII ст. залишалась найбільшою. Якщо в 1572 р. у Львові було всього 60 вірменських родин, то у Кам’янці їх нараховувалось близько 300.

У 1496 р. Ян Альбрехт затвердив даровані вірменам в попередні роки права і привілеї і дозволив їм вершити суд згідно вірменським законам і через свого війта. В 1574 р. Генріх Валуа затвердив права вірмен і наказав Кам’янецькому старості , бургомістру і радникам не підпорядковувати вірмен своїй владі і дозволити їм вершити правосуддя у своєму суді. В 1576 р. Стефан Баторій узаконив порядок обрання війта і судій. У 1604 р. Сигізмунд III дозволив їм збудувати нову ратушу, оскільки попередня згоріла при пожежі.

Наземна частина магістрату не зберіглася, під землею землею знаходяться руїни магістрату.