[2006 р.] Історія села

Z odpustów, pielgrzymek i figurek słynie sanktuarium Pana Jezusa Ukrzyżowanego we wsi Kobylanka. Ten murowany późnobarokowy, z XVIII stulecia kościół jest liczne odwiedzany przez wiernych z powodu – uznanego za cudowny – obrazu Jezusa Kobylańskiego. Obraz podarował ówczesnemu właścicielowi miejscowości Janowi Wielopolskiemu, posłowi w Watykanie, papież Innocenty XI.

Kobylanka godna jest odwiedzenia przez turystów nie tylko jako «perła budownictwa sakralnego», ale miejsce historyczne bowiem tutaj w czasie konfederacji barskiej istniał obóz wojskowy oraz spotykali się przywódcy konfederacji w osobach Józefa Bierzyńskiego i Kazimierza Pułaskiego.

W 1852 r. w Kobylance książę Stanisław Jabłonowski rozpoczął destylację ropy naftowej i produkcję asfaltu. Archaiczny sprzęt wydobywczy, kiwony i trójnogi, zobaczyć można na eksploatowanych jeszcze polach naftowych w Kobylance.

Pamiątkami, które pozostały po rodzinie Jabłonowskich są: kaplica dworska w stylu neogotyckim ufundowana przez Marię z hr. Wielopolskich oraz figury kamienne – św. Floriana, św. Nepomucena i św. Jana usytuowane przy rozstajach dróg. Na tablicach wyryte są herby „Stary Koń”. Kaplica pełni rolę elementu centralnego założonego obok niej cmentarza z I wojny światowej nr 99. Na południe od niej, w grupie dębów znajduje się cmentarz wojskowy z I wojny światowej nr 100.