Церква св.Параскеви (православна)

Kwiatoń – cerkiew prawosławna pod wezwaniem św. Paraskewy Serbskiej

Mała wioska Kwiatoń, oddalona zaledwie kilka kilometrów od Uścia Gorlickiego, znana jest przede wszystkim z dawnej cerkwi greckokatolickiej pod wezwaniem św. Paraskewy, jednej z piękniejszych budowli sakralnych całej Łemkowszczyzny. Widoczna z drogi cerkiew z reguły już z daleka przykuwa uwagę, tak że mało kto zauważa, małą, drewnianą, nietypową cerkiew prawosławną, usytuowaną bezpośrednio przy głównej drodze z Uścia Gorlickiego. Do dnia dzisiejszego tylko w kilku wsiach Beskidu Niskiego zachowały się dwie stojące w pobliżu cerkwie (prawosławna i greckokatolicka).

Cerkiew prawosławną pod wezwaniem św. Paraskewy Serbskiej wybudowano w 1933 roku, rok po przejściu całej ludności wsi na prawosławie. Ta skromna budowla, służyła wiernym aż do 1947 roku, kiedy to po wysiedleniu wsi w ramach Akcji Wisła urządzono w świątyni magazyn. Mimo powrotu części rodzin w 1956 roku, dopiero w 1988 roku, w rocznicę 1000-lecia Chrztu Rusi, nielicznej garstce prawosławnych zamieszkujących Kwiatoń udało się przejąć świątynię, odremontować ją i przygotować do odprawiania nabożeństw. Świątynia stała się jednostką filialną parafii w Hańczowej.

Prawosławna cerkiew w Kwiatoni jest konstrukcją zrębową, trójdzielną, choć jej wygląd z powodu braku wieży daleki jest od typowego wyobrażenia cerkwi łemkowskiej. Od 1988 roku obiekt jest stopniowo odnawiany i remontowany. W 1993 roku zrekonstruowano na dachu cerkwi kopułę, w 1996 roku, dwuspadowy, kalenicowy dach pokryto nową blachą a w latach 1998-1999 cerkiew ogrodzono drewnianym płotem z daszkiem krytym gontem, rekonstruując również bramki wejściowe.

Wewnątrz świątyni warty zobaczenia kompletny ikonostas oraz liczne chorągwie procesyjne.

Джерело: [2005 р.]