Старе місто

Старе місто

Ушаков Іван (pp. нар. і см. невід.).

Старе місто.

Фрагмент плану Києва. 1693-1695 pp. Туш, перо. Центральний державний історичний архів УРСР в м. Києві, ф. 58, on. 1, с. 13а.

Київ ще й у XVII ст. складався з розрізнених районів, які не зливалися в одне ціле. За планом І. Ушакова, Старе місто (або Гора, Верхній Київ), як і в князівські часи, було головним районом, адміністративним і військовим центром міста. По контуру Верхнього Києва розташовані могутні оборонні стіни, що були відбудовані після возз’єднання України з Росією. У деяких місцях вони були понад 20 м заввишки. Інколи вони збігаються з валами міст Володимира та Ярослава, подекуди відхиляються від давніх укріплень, як, наприклад, поблизу Золотих воріт, які мають вільне місцерозташування. Крім Золотих воріт, показані такі брами, як Печерська (або Хрещатицька), Лядська, Львівська, Батиєва (або Софійська), Київська (колишня Подільська). Відомий мандрівник Павло Алеппський, який залишив цікаву книгу, написану під час подорожі по нашому краю, згадував, що таких досконалих укріплень, як у Києві, він не бачив навіть у Росії. Відомо, що 1687 р. лише у Верхньому місті було 425 «дворів жилих», 137 «ізб військових», 55 «полкових дворів» і налічувалось дві з половиною тисячі жителів. В 1690-х pp. у всьому Києві було близько 15 тисяч жителів.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 61.