Поділ

Поділ

Ушаков Іван (pp. нар. і см. невід.).

Поділ.

Фрагмент плану Києва. 1693-1695. Туш, перо. Центральний державний історичний архів УРСР в м. Києві, ф. 58, on. 1, с. 13а.

Під київськими горами, вздовж Почайни, розташований Поділ, що був у XVII ст., як і в стародавні часи, центром торговельно-ремісничого життя міста. В другій половині XVII ст. його відбудували після зруйнування литовсько-польським військом 1651 р. З усіх низинних боків Поділ оточений дерев’яною фортечною стіною з шістьма ворітьми: Хрещатицькими, Духовськими, Броварськими, Воскресенськими, Йорданськими та Кожум’яцькими. За площею він майже не поступається Верхньому місту. Відомо, що вже в 1682 р. на Подолі та в Кожум’яцькій слободі налічувалось 635 дворів, у яких жило близько 4 тисяч міщан, тобто більше, ніж у Верхньому місті. Планування району довільне (іррегулярне), садиби – неправильної форми, оточені садками. Будинки одноповерхові, з високими дахами. В самому центрі – просторий торговий майдан, в глибині якого -п’ятибанна Успенська церква.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 62.