Кирилівський монастир

Ушаков Іван (pp. нар. і см. невід.).

Кирилівський монастир.

Фрагмент плану Києва. 1693-1695. Туш, перо. Центральний державний історичний архів УРСР в м. Києві, ф. 58, on. 1, с. 13а.

Кирилівський монастир (на плані оточений дерев’яною огорожею) виник у середині XII ст., коли чернігівські князі династії Ольговичів збудували поблизу Києва однобанну муровану Кирилівську церкву, котра була їхньою усипальницею. Після татаро-монгольського нашестя храм переживав занепад. На початку XVII ст. його реставрували, а в 1651 р. він був спустошений і пограбований польсько-литовським військом. Вигляд пам’ятки, представлений на плані Ушакова, вказує на те, що до 1695 р. вона була реставрована і стала п’ятибанною. Шлях в напрямку від Подолу до Кирилівського монастиря поступово забудовується. Згодом тут виникла Кирилівська вулиця (тепер вул. М. В. Фрунзе), головна магістраль, що зв’язувала Поділ з Куренівкою та Пріоркою.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 63.