2008 р. Знищення Київського велотреку

Дата: 11.04.2008

В своїй заяві від 21 вересня 2007 року заступник голови КМДА Віталій Журавський повідомив про те, що відповідно до наказу Міністерства культури і туризму України від 27.08.2007 київський велотрек «Авангард» виключений із Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Київський велотрек був побудований ще у 1913 році. Протягом майже сторічної історії велотрек був свідком багатьох важливих подій і неодноразово приймав змагання регіонального, державного та міжнародного масштабів, не говорячи вже про неймовірну кількість великих спортсменів, що було виховано тут. До того ж він є унікальним за своєю конструкцією і визнається одним з найкращих відкритих велотреків Європи.

Враховуючи унікальність споруди, за клопотанням Управління охорони пам’яток м. Києва Київський велотрек (циклодром) було взято під охорону розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 11.03.1998 р. (охоронний № 336).

Статус пам’ятки історії та архітектури, що охороняється законом, довгий час заважав забудовникам, що претендують на цю землю (територія між вулицями Богдана Хмельницького, Чапаєва та Коцюбинського), знищити унікальну споруду, побудувавши на її місті офісно-житловий центр і підземний паркінг. До того ж, на думку експертів, в наслідок будівництва буде знищено розташовані поблизу будинки, багатьом з яких вже понад сто років, а також сквер Гончара.

Таким чином буде втрачено архітектурний ансамбль кінця ХІХ – початку ХХ століть, що стане серйозною втратою для країни з історичної та культурологічної точок зору, а також це дасть «зелене світло» подальшому знищенню історичних та культурних пам’яток в столиці України.

Крім того, в цьому районі дуже високий рівень грунтових вод, і в наслідок висотної забудови будуть знищені дома по вулиці Чапаєва, Коцюбинського та Хмельницького а люди просто будудь виставлені на вулицю. На захист велотреку вже зібрано понад одну тисячу підписів киян, але цього виявляється недостатньо.

В заявах забудовни говорять про, нібито, реконструкцію велотреку. Однак в офіцйних документах йдеться лише про виділення земельної ділянки для зведення офісно-житлового комплексу. Днями директор велотреку пан Федюшин, який нібито є одним з співзасновнинів компканії-забудовника ГІПЕК, повідомив, що за пару тижнів почнеться будівництво.