2009 р. За збереження велотреку “Авангард”

З повагою, ініціативна група

Документ дослівно. Відкритий лист ініціативної групи “За збереження велотреку “Авангард”

Голові Київської міської державної адміністрації Черновецькому Л. М.,

Генеральній прокуратурі України, Прокуратурі м. Києва,

Шевченківській районній у м. Києві прокуратурі Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в м. Києві

Ми, представники ініціативної групи “За збереження велотреку “Авангард”, звертаємося з повідомленням про скоєння злочину. 20 березня 2009 року відбулася подія, яка має опинитися в зоні уваги правоохоронних органів з точки зору кримінального переслідування, – руйнування споруди Київського велотреку “Авангард”.

Кримінальна караність цього діяння полягає в тому, що Київський велотрек “Авангард” є єдиним велотреком в місті Києві і, за висновками Федерації велосипедного спорту України, одним із найкращих у Європі. Велотрек розташовується в центральному історичному ареалі, в зоні регулювання забудови І-ої категорії і розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 11.03.1998 № 520 його взято під охорону як пам’ятку архітектури місцевого значення, охоронний № 336.

У 2000 році набрав чинності Закон України “Про охорону культурної спадщини”, відповідно до п. 3 Прикінцевих положень якого об’єкти, включені до списків (переліків) пам’яток історії та культури відповідно до Закону Української РСР “Про охорону і використання пам’яток історії та культури”, визнаються пам’ятками відповідно до цього Закону.

Відповідно до ст.ст. 1,2 Закону України “Про охорону культурної спадщини” об’єкт культурної спадщини – визначне місце, споруда (витвір), комплекс (ансамбль), їхні частини, пов’язані з ними рухомі предмети, а також території чи водні об’єкти, інші природні, природно-антропогенні або створені людиною об’єкти незалежно від стану збереженості, що донесли до нашого часу цінність з археологічного, естетичного, етнологічного, історичного, архітектурного, мистецького, наукового чи художнього погляду і зберегли свою автентичність.

Об’єкти архітектури та містобудування – окремі архітектурні споруди, а також пов’язані з ними твори монументального, декоративного та образотворчого мистецтва, які характеризуються відзнаками певної культури, епохи, певних стилів, традицій або авторів; природно-архітектурні комплекси (ансамблі), історичні центри, вулиці, квартали, площі, залишки давнього розпланування та забудови, що є носієм певних містобудівних ідей.

Відповідно до ст. 22 Закону України “Про охорону культурної спадщини” пам’ятки, їхні частини, пов’язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється зносити, змінювати, замінювати, переміщувати (переносити) на інші місця.

Отже, Київський велотрек “Авангард” є об’єктом зі спеціальним статусом, що охороняється чинним законодавством в особливому режимі і щодо якого встановлено неможливість знищення та руйнування.

Ст. 298 Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність за знищення, руйнування або пошкодження пам’яток – об’єктів культурної спадщини.

Відповідно до ст. 94 Кримінально-процесуального кодексу України заяви або повідомлення підприємств, установ, організацій, посадових осіб, представників влади, громадськості або окремих громадян є приводами до порушення кримінальної справи. Щодо підстав до порушення кримінальної справи, то в даному випадку вони є очевидними, оскільки сам факт руйнування велотреку “Авангард” і дії осіб, причетних до цього факту, містять ознаки злочину, передбаченого ст. 298 Кримінального кодексу України.

Згідно зі ст. 98 Кримінально-процесуального кодексу України при наявності приводів і підстав, зазначених у ст. 94 Кримінально-процесуального кодексу України, прокурор, слідчий зобов’язані винести постанову про порушення кримінальної справи.

З метою зниження соціальної напруги, недопущення подальшого руйнування об’єкту культурної спадщини, відкритого порушення прав громадян і закону з боку столичної влади і зацікавлених у забудові центральної частини міста осіб, наполягаємо:

Київська міська державна адміністрація:

– створити комісію (робочу групу) з врегулювання соціально-будівельного конфлікту з приводу забудови земельної ділянки по вул. Б. Хмельницького, 58 в місті Києві та реконструкції Київського велотреку “Авангард”;

– до складу створеної комісії (робочої групи) включити відповідальних осіб Київської міської державної адміністрації, представників територіальної громади міста Києва, представників громадських організацій, правоохоронних органів, Національного олімпійського комітету України, представників Учбово-спортивної бази “Велотрек “Авангард”, ТОВ “ГІПЕК”, ВО “Консоль – Каркас”.

Прокуратура м. Києва:

– ретельно перевірити обставини, викладені в цьому листі; винести протест на розпорядження Київської міської державної адміністрації від 15.03.2006 № 459 “Про надання дозволу на проектування та реставрацію з реабілітацією і пристосуванням велотреку на вул. Б.Хмельницького, 58 у Шевченківському районі міста Києва”;

– витребувати всі документи, на підставі яких було прийнято розпорядження Київської міської державної адміністрації від 15.03.2006 № 459 “Про надання дозволу на проектування та реставрацію з реабілітацією і пристосуванням велотреку на вул. Б. Хмельницького, 58 у Шевченківському районі міста Києва” з метою виявлення обставин, що сприяли прийняттю незаконного рішення, і винних осіб;

– винести протест на розпорядження Київської міської державної адміністрації від 19.09.2008 № 1298 “Про надання дозволу “Учбово-спортивна база Велотрек “Авангард” (інвестор – товариство з обмеженою відповідальністю “ГІПЕК”) на проектування та реконструкцію велотреку, інших об’єктів нерухомого майна з будівництвом підземного паркінгу на вул. Б.Хмельницького, 58 та товариству з обмеженою відповідальністю “ГІПЕК” дозволу на проектування та будівництво житлово-громадського комплексу на вул. Б. Хмельницького, 58-а у Шевченківському районі”;

– витребувати всі документи, на підставі яких було прийнято розпорядження Київської міської державної адміністрації від 19.09.2008 № 1298 “Про надання дозволу “Учбово-спортивна база Велотрек “Авангард” (інвестор – товариство з обмеженою відповідальністю “ГІПЕК”) на проектування та реконструкцію велотреку, інших об’єктів нерухомого майна з будівництвом підземного паркінгу на вул. Б. Хмельницького, 58 та товариству з обмеженою відповідальністю “ГІПЕК” дозволу на проектування та будівництво житлово-громадського комплексу на вул. Б. Хмельницького, 58-а у Шевченківському районі” з метою виявлення обставин, що сприяли прийняттю незаконного рішення, і винних осіб; винести протест на дозвіл на виконання будівельних робіт № 1214-Шв/Р від 11.03.2009, виданий Інспекцією архітектурно – будівельного контролю в місті Києві;

– витребувати всі документи, на підставі яких було видано дозвіл на виконання будівельних робіт № 1214-Шв/Р від 11.03.2009, з метою виявлення обставин, що сприяли прийняттю незаконного рішення, і винних осіб;

– винести Підприємству учбово-спортивної бази Велотрек “Авангард”, замовнику будівельних робіт на земельній ділянці по вул. Б. Хмельницького, 58, 58-а – Товариству з обмеженою відповідальністю “Гіпек”, а також особі, що проводить будівельні роботи – Виробничому об’єднанню “Консоль-Каркас” припис на зупинення будівельних робіт до усунення порушень законодавства та приведення проектної і дозвільної документації щодо будівництва на території Велотреку “Авангард” у відповідність до чинного законодавства України;

– порушити кримінальну справу за фактом руйнування пам’ятки – об’єкту культурної спадщини.

Враховуючи потенційний громадський резонанс та підвищення рівня соціальної напруги, що пов’язане з руйнуванням Київського велотреку “Авангард” і забудовою його території, Генеральну прокуратуру України на підставі ст. 15 Закону України “Про прокуратуру” просимо взяти ситуацію під контроль і здійснювати контроль за діяльністю прокуратури міста Києва при розгляді даного питання.

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в м. Києві:

– скасувати дозвіл на виконання будівельних робіт від № 1214-Шв/р 11.03.2009, виданий Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у місті Києві Підприємству учбово-спортивна база Велотрек “Авангард” на виконання будівельних робіт.