2007 р. На території Київської фортеці учені виявили підземну в’язницю НКВС

Дата: 27.06.2007

Про це повідомив директор історико-архітектурного музею «Київська фортеця» Вячеслав Кулінич. Старе приміщення в’язниці знаходиться під землею на території Васильківського укріплення Київської фортеці на перетині вулиць Івана Кудрі, Чигоріна і Перспективи. Як розповів Вячеслав Кулінич, споруда тягнеться на 4 кілометри, а в підземеллі вченим вдалося виявити 2 цистерни.

Раніше на цій території було військове укріплення, про що свідчать фотографії, датовані 1918 роком.

За його словами, недалеко від укріплення у 1918 році стався вибух, і льотчик, роблячи знімки, випадково «зачепив» ділянку, де розташовувалася в’язниця.

Зараз потрапити на територію знайденої в’язниці НКВС важко – зліва і праворуч від неї ведуться будівельні роботи. На території історико-архітектурного музею будує собі будинок народний депутат України, ректор Київського національного університету культури і мистецтв Михайло Поплавській, передає “Новий регіон”.

Джерело: “Газета по-українськи”