2008 р. Миколаївські ворота реставрують і пристосують під адмінбудівлю

Дата: 22.02.2008

КМДА дозволила компанії “Хрещатик Інвестбуд” реставрувати пам‘ятник архітектури Миколаївські ворота з прилеглими спорудами по вулиці Січневого повстання, 1 в Печерському районі з пристосуванням їх під адміністративні приміщення.

Про це йдеться у розпорядженні Київміськадміністрації, текст якого мають в своєму розпорядженні Українські новини.

Адміністрація дозволила реставрацію без права змін пам‘ятника архітектури, надбудов або прибудов до нього. Також адміністрація дозволила компанії будівництво багатофункціонального адміністративно-громадського комплексу за цією адресою.

Адміністрація зобов‘язала компанію проводити реставраційні роботи тільки після отримання необхідних узгоджень, що видаються її підрозділами і Міністерством культури і туризму, а також після підписання охоронної угоди про пам‘ятник архітектури з Мінкультури.

Нагадаємо, в лютому 2007 року Київрада продала “РегіонІнвесту” земділянку 2,077 га по вулиці Січневого повстання 38, 40 за 33,916 млн. гривень, і “Хрещатик Інвестбуду” – земділянку 0,93 га по вулиці Січневого повстання, 1 за 16,891 млн. гривень. Обидві ділянки призначено для експлуатації і обслуговування адміністративно-виробничих споруд, розташованих на них.

Після цього компанії заявили, що обіцяють зберегти і реставрувати архітектурно-культурні пам‘ятники, розташовані на придбаних ними земельних ділянках, що відносяться до історико-архітектурного музею “Київська фортеця”.

Компанії прогнозують, що реставрація пам‘ятників може зайняти 2,5-3 роки з урахуванням розробки проектів, їх експертизи і громадських слухань. У свою чергу, керівництво музею “Київська фортеця” заявило, що побоюється забудови території музею інвесторами.

Джерело: “Київський портал”