Чарка І.Сенютовича, поч. 18 ст.

Розмір зображення: 582:800 піксел

На Україні зустрічалась і філігрань, проте дуже рідко. Нею користувались поодинокі майстри, які домоглися великої вправності в цій техніці. Філігранна робота пов’язана з технікою витягування срібного дроту, для чого використовувався спеціальний верстат, який мав вигляд стола. На одному кінці верстата закріплювалась стальна пластина з великою кількістю отворів різного діаметра, на другому – вал, який приводився в рух за допомогою хрестовини або маховика. Щоб легше було тягти дріт та щоб він не ламався, його періодично змазували воском.

Для філігранних робіт з двох або трьох дротяних ниток на спеціальній дрелі скручувався мотузок, з якого виготовлялися ажурні або напаяні на металеву основу візерунки.

Зразком високої майстерності в техніці філіграні може бути орнаментальна сітка на трьох срібних однотипних чарках з написом: «Ієромонах Іосаф Сєнютович старец печерський» (КДІМ, № 1138, 1185, 1187). (с. 40)

Срібна чарка з філігранною сіткою. XVIII ст. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 1187.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., суперобкладинка.

На фото легко читається: Іоаникій Сенютович. Оскільки в 1715 р. він став архімандритом, то чарка зроблена до цієї дати.