Потир, 1719 р.

Потир, 1719 р.

Найдавніше тавро, що вдалось нам виявити, стоїть на срібному потирі, піднесеному в 1719 р. ієромонахом Петронієм Воздвиженській церкві Києво-Печерської лаври (КПЛ, № 611). Тавро складається з двох латинських літер «IB». Належить воно київському майстру Ієремію Білецькому. (с. 44)

В орнаментах київських золотарських виробів початку XVIII ст. трапляється ланцюжок стилізованих трипелюсткових квітів, подібних до орнаментальних мотивів Ковніровської дзвіниці, Успенського собору, Троїцької надбрамної церкви Києво-Печерської лаври, дзвіниці Софійського собору в Києві та ін. Такий самий мотив бачимо на седесі срібного келиха (КПЛ, № 611) з тавром київського майстра Ієремія Білецького. З напису на келиху відомо, що зроблений він у 1719 р. Слід зауважити, що трипелюстковий ланцюжок до цього келиха міг перейти лише з дзвіниці Софійського собору до її відбудови у 1746 – 1748 pp., бо ліплення названих пам’яток Києво-Печерської лаври з’явилися значно пізніше, в 20 – 60-і роки XVIII ст. (с. 99)

Срібний келих, карбований. Майстер І. Білецький. Перша половина XVIII ст. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 611

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 153.