2011 р. Бригинець сподівається примирити науковців і віруючих

Комісія Київради з питань культури та туризму відклала прийняття рішення з питання щодо того, кому віддати будинок за адресою: вул. Григорія Сковороди, 9 Б, який не поділили релігійна громада Руської православної Старообрядницької церкви та Центр археології Києва Інституту археології НАН України.

Про це повідомила прес-служба голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця.

Голова комісії звернувся з запитом до Головного управління комунальної власності м. Києва, до ГУ охорони культурної спадщини та до ГУ у справах національностей та релігій для надання висновків та додаткових документів щодо історії, власників та права займати зазначену будівлю.

«Аргументи як Інституту археології так і релігійної громади не є бездоганними. У кожної сторони є факти на їх користь, але вони не достатні для прийняття остаточного рішення», – пояснив О. Бригинець.

Депутат вважає, що жодна зі сторін не надала стовідсоткових аргументів щодо права власності на цей будинок, тому питання вимагає подальшого вивчення. Безумовно, релігійній громаді потрібно надати місце для богослужінь, і в той же час, неможливо допустити бездумного виселення поважного наукового закладу.

«Сподіваюсь, Інститут археології, релігійна громада і депутати, з отриманими додатковими документами, знайдуть взаємовигідний компроміс для вирішення даного питання», – наголосив О. Бригинець.

Нагадаємо, Центр археології Києва наполягає, що будинок є однією з перших у Києві пам’яток архітектурного класицизму. З 1918 р. до сьогодні будинок належить комунальному господарству міста, і в 1984 році був переданий в оренду Інституту археології НАН України для розміщення в ньому постійної експозиції.

Старообрядники, посилаючись на історичну довідку щодо пам’ятки архітектури національного значення за адресою: вул. Г. Сковороди, 9 – Б, доводять, що з 1849 року в садибі влаштована молитовня Київської громади старообрядців, яка в 1885 р. набула статусу церкви.

Нехай грабіжник і програбований самі дійдуть згоди про те, яку частину майна пограбованого належить віддати грабіжнику як нагороду за зухвалість…