2011 р. Бути чи не бути Інституту археології на Подолі?

Антон Голинський

2 листопада відбулась прес-конференція, присвячена спробі київської влади позбавити приміщення Подільську постійно діючу археологічну експедицію, що знаходиться за адресою вул. Г. Сковороди, 9-Б. У прес-конференції взяли участь директор Інституту археології, академік НАНУ Петро Толочко та провідний науковий співробітник Інституту археології, директор Центру археології Києва НАНУ Михайло Сагайдак.

Історія почалась з того, що на адресу Національної академії наук України надійшов лист з підписом начальника Головного управління комунальної власності м. Києва Дмитра Парфененка. Цим документом повідомляється, що Управлінням опрацьовується звернення настоятеля храму Успіння Пресвятої Богородиці протоієрея Олексія Комендантова та митрополита Московського і всієї Русі Корнилія Руської Православної Старообрядницької церкви щодо повернення релігійній громаді будівлі за адресою вул. Г. Сковороди, 9-Б.

Також у листі йдеться про те, що комісії Київради з питань культури та туризму і з питань власності погодили передачу приміщення, вислухавши аргументи лише однієї сторони, а саме представників Руської Православної Старообрядницької церкви. Найцікавіше те, що це рішення було прийняте у надзвичайно короткий термін – 10 днів! Це рішення також нічим не аргументоване.

Претензії Руської Православної Старообрядницької церкви на володіння даним приміщенням ґрунтуються, в основному, на інформації про історію функціонування старообрядництва у Києві, а не на реальному правовому статусу будівлі, про яку йдеться.

Ретельне вивчення історії будинку (1798 – 99 рр.) показує, що його власниками були виключно фізичні особи. Та й побудовано його будо задовго до появи Руської Православної Старообрядницької церкви у Києві (1849 р.).

– Ми знайшли інформацію про володарів цієї будівлі, – каже Михайло Сагайдак, – ними були виключно фізичні особи, про це свідчать і адресні книги, і документи – дозволи на будівництво, прибудови, адже подібна будівельна діяльність, якимось чином регламентується. І ми можемо тільки стверджувати, що сусідній будинок, який і був збудований в кінці XVIII ст. під № 9/14 (наріжний будинок) на перетині вулиць Волоської та Нікольської набережної (нинішньої Г. Сковороди), міг бути центром подібної діяльності. Але й він належав общині, купцям Київським, у яких були родичі, які могли бути старообрядцями, а могли і здавати ці будівлі в найм.

З 1918 р. до сьогоднішнього дня будинок належить комунальному господарству міста. З 1984 року у ньому розміщується Подільська постійно діюча археологічна експедиція Інституту археології НАН України. За цей час експедиція виросла в потужний науковий колектив, який щороку проводить рятувальні роботи на заповідних територіях Києва. Вона стала науковим Центром з середньовічної археології, який приймає колег з Англії, Сполучених Штатів Америки, Франції, Росії та багатьох інших країн. Експедиція є центром підготовки молодих фахівців з археології та основною практичною базою для Києво-Могилянської Академії, Національного університету ім. Т. Г. Шевченка, Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова та інших вишів Києва.

– За ці роки ми перетворились не тільки в дослідницький центр з розкопок, – каже Михайло Сагайдак, – наша робота стала частиною роботи багатьох структур. Зокрема Києво-Могилянської Академії, для якої нами було проведено курс лекцій. А це – 20 викладачів, половина з яких професори, доктори наук.

Також ми проводимо і велику просвітницьку діяльність, – продовжує Михайло Сагайдак, – музей історії Києва зник, у Києві немає жодної експозиції, яка розповідає, про археологію Києва як таку. Це представлено в нашій невеличкій експозиції. До речі, вона зареєстрована, як музейна експозиція наукового підрозділу в Міністерстві Культури України. Ми видаємо журнал та проводимо рятувальні роботи у всьому Києві, і ця діяльність також під загрозою.

– Я звертаюсь до всіх вас! Нам треба вдарити в дзвін, бо на великий жаль, ставлення до нашої спадщини все гіршає і гіршає, – каже директор Інституту Петро Толочко, – і не справджується сподівання, що влада буде більш поважливо ставитись до археології, наших досліджень, до збереження пам’яток. Свого часу я прописав закон про збереження археологічної спадщини. Поступово з нього «вимивають» все конструктивне, що в ньому було. А в останньому проекті закону, викинули 12 статтю, де розписані права і обов’язки інституту Археології.

Тож науковці б’ють на сполох, адже виселення Подільської постійно діючої експедиції з приміщення, яке науковці використовують вже майже три десятиліття, буде черговим кроком наступу влади на археологічну та культурну спадщину української столиці.