Банківська вул.

Вулицю Коперника з Дорошенка з’єднує Банківська, названа так 1945 року, від середини XIX століття називалася Сикстуська бічна або Широка поперечниця, від 1871-го мала назву Шайнохи на честь польського історика й політичного діяча Кароля Шайнохи (1818-1868), в часи німецької окупації – Юльмондштрассе. У будинку № 1 у 1950-х працювала майстерня з ремонту меблів, зараз тут бутик “Флеш”. За польських часів адресу № 2 (це південне крило будівлі банку на вулиці Коперника, 4) мала Спілка землевласників Східної Малопольщі, Народне видавниче товариство, Народна книгарня, польська торгівельна спілка “Польсот”, магазин електротехнічних товарів Вішьнєвського та друкарня Зимного, в роки СРСР – крамниця культтоварів. У будинку № 5 за Польщі був готель “Сан-Сусі”, у 1950-60-х роках – склад консервної продукції і ремонт взуття, у 1970-1980 рр. – майстерня з ремонту магнітофонів, приймальний пункт хімчистки та фарбування одягу й овочевий магазин, тепер тут банк “Фінанси та кредит”. Забудова вулиці: класицизм, історизм.

Джерело: “”, 3 жовтня, 2008 року, № 145 (453)