Братів Міхновських вул.

Вулицю Комарова з вул.Короткою з’єднує вулиця Братів Міхновських, названа так 1992 року на честь одного з ідеологів українського націоналізму Миколи Міхновського (1873-1924) і його брата, архієпископа чернігівського УАПЦ Юрія Міхновського (1868-1937). Усередині ХІХ століття вулиця називалася Городоцька бічна, від 1871-го – Костопальні (Дорога до костопальні), бо тут було підприємство з переробки кісток худоби на поташ і селітру, від 1901-го – Лєщінського на честь польського короля Станіслава Лєщінського (1704-1711 і 1733-1734), у часи німецької окупації – Мазепаґассе на честь українського гетьмана, у 1946-1992-х – Московська.

Адресу № 4 від польських часів має Львівська іудейська релігійна громада і синагога “Бейс Аарон ве Ісраель”.

У житловому будинку № 5 за радянських часів був ремонт взуття.

У житловому будинку № 8-а за Польщі була гуртова торгівля борошном Шварца.

За часів СРСР адресу № 9 мала фабрика верхнього трикотажу об’єднання “Промінь”, зараз тут фірма “Власта”.

У будівлі № 11-а за польських часів була фабрика газових ламп “Польгаз”, у 1950-х – артіль “Трикотажник”, тепер – фірма та фірмовий магазин “Власта”.

Під № 12/14 за польських часів була ливарня дзвонів Матгайзеля, зараз це порожнє приміщення промислового призначення.

У житловому будинку № 22 за часів СРСР був пункт продторгу з ремонту холодильників.

У житловому будинку № 23 до 1939-го містилися робітничі культурно-освітні організації “Мелодія” й “Амета”.

У житловому будинку № 26 за Польщі була перукарня Шалля.

Адресу № 32 за польських часів мала фабрика машин і спортивних товарів Зачковського і Дубінського, зараз тут склади.

У житловому будинку № 32-б за часів СРСР був дрібнооптовий продторг, нині – майстерня з виготовлення пам’ятників.

У житловому будинку № 33-а від повоєнних часів міститься перукарня.

У житловому будинку № 36 від СРСР був хлібний магазин, тепер це домашній магазин “Еколан”.

У житловому будинку № 41 за польських часів містилася фірма центрального опалення Антоні Кунца.

Забудова вулиці: класицизм, сецесія, польський конструктивізм 1930-х і радянський 1950-1960-х.

Джерело: “”, 8 лютого 2008 року, № 17 (325)

Вулицю Братів Міхновських з вул.Ярослава Мудрого з’єднує вулиця Голубовича, названа так 1991 року на честь галицького громадсько-політичного діяча Сидора Голубовича (1873-1938). Від 1895-го вона називалася Нємцевича на честь польського поета і драматурга Юліана Нємцевича (1757-1841), в часи німецької окупації – Смотрицькийґассе на честь українського письменника, мовознавця і церковного діяча Мелетія Смотрицького (1577-1633), у 1946-1991 рр. – Свєрдлова на честь радянського комуністичного революційного діяча. П’ятиповерховий житловий будинок № 35-а зведено у 1980-х роках. У житловому будинку № 42 від часів СРСР працює магазин “Продукти”. У радянські часи на перехресті з вулицею Одеською спорудили автобазу, внаслідок чого частину вулиці знесли. Забудова: класицизм, сецесія, конструктивізм.

Вулицю Городоцьку з вул.Голубовича з’єднує вулиця Перова, названа так 1945 року на честь видатного російського художника ХІХ століття Васілія Пєрова. Від 1907-го вона називалася Каштелянська. Забудова вулиці: класицизм, сецесія, конструктивізм.

Від Голубовича на північ відходить тупикова вулиця Вернигори, названа так 1934-го на честь українського козака-пророка, який передбачив Коліївщину 1768 року. Від 1920-го вона називалася Декарта бічна наліво. У житловому будинку № 28 за часів СРСР було ательє мод 2-го розряду № 4. Забудова вулиці: класицизм, сецесія, конструктивізм, забудови 2000-х років.

Джерело: “”, 22 лютого 2008 року, № 25 (333)