Вітраж сходової клітки

Бул. О.Герцена, 4

1909-1910 pp., архіт. І.Левинський

Класичний вітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, моліроване скло, 77: 210 см, фрагмент

Вітражне полотно поділене двома вертикальними і горизонтальною тягами на сегменти. Зберігся тільки верхній ряд вітражних засклень. Вітраж не окантований каймою. Тло – безбарвне, зібране з прямокутних модулів молірованого скла. Посередині центрального сегмента розташований ромб, видовжений по вертикалі. Ромб замикає в собі композицію, зібрану з рівновеликих, різнобарвних шматків скла, які асоціюються з химерними пейзажами або з фруктами і листками у червоних, пурпурових, оранжевих, жовтих, зелених, синіх, фіолетових кольорах.

Примітка. Подібні вітражі декорують вікна сходової клітки будинку № 3 на вул. М.Коперника і виконані Краківським закладом вітражів і мозаїк С.Г.Желенського у 1910 p., що дає можливість стверджувати: вітражі на вул. О.Герцена, 4, теж виконані цим закладом. Засклення збереглися лише на останньому поверсі кам’яниці.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.1, спр.2272.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 195.