2009 р. У Львові оновлюють браму історичного будинку латинського архієпископа

Дата: 19.09.2009

Браму будинку 7-8 на пл. Катедральній у центрі Львова біля Латинської катедри здобуває новий вигляд, її оновлюють львівські майстри під керівництвом реставратора Крістофа Юнґганса із німецького міста Ляйпціга, – про це сьогодні, 18 вересня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Майстри із ЗАТ «Львівреставрація», фірми «Еталон» та інших узяли участь у 10- денному навчальному курсі, під час якого Крістоф Юнґганс передав їм свій досвід реставрації дерев’яних виробів. Примінити набуті знання на практиці вирішили в будинку, де всі (мешканці, львів’яни та гості міста) зможуть оцінити, якого преображення може зазнати понівечена столярка. Для цього обрали будинок латинського архиєпископа (1789-1792, пам’ятки архітектури з охоронним номером 1249).

Німецький реставратор надав для роботи сучасне обладнання, а матеріали (дерево та шпаклівки) запропонували львівські фірми. Під час першого етапу спільного із німецькою стороною проекту з відновлення львівських брам майстри планували оновити два об’єкти. Але брама у будинку латинського архієпископа виявилася настільки пошкодженою, що потребувала більше часу на «лікування», аніж його передбачили під час попереднього огляду.

Другий етап проекту передбачає реставрацію чотирьох брам та іще один тренінг для місцевих реставраційних фірм. «Програма «Через старі двері – в майбутнє» втілюватиметься упродовж 3 років і має на меті відреставрувати 100 брам. 60% видатків на реставрацію бере на себе Німецьке товариство технічної співпраці, що його зараз у Львові представляє керівник проекту, експерт GTZ Іріс Гляйхман, а решту 40% можуть становити гроші мешканців або міськради.

Очільниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко прогнозує, що в бюджеті міста на наступний рік такі кошти будуть закладені, однак наголошує на важливості того, щоб до проекту долучалися своїми внесками (хто скільки може) мешканці тих будинків, де провадитимуть реставрацію. Зробивши кілька показових реставрацій брам у центрі, українсько-німецький проект ревіталізації має сконцентрувати увагу на депресивних історичних районах міста.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»

* * * * *

Цінну історичну браму на площі Катедральній у Львові відреставрували

Після двох тижнів інтенсивної роботи цінну браму в стилі класицизму на пл. Катедральній,8 у Львові відреставровано. Браму відреставрували у межах навчального курсу для столярних фірм зі Львова. 10 майстрів, представники 6 львівських фірм взяли участь в навчальному курсі. Під час навчання теоретичні та практичні знання в питаннях реставрації дерев’яних виробів їм передавав реставратор Крістоф Юнґганс з Ляйпціга (Німеччина). Про це 18 вересня мова йшла на прес-конференції.

Такий тренінг є пропозицією спільного українсько-німецького проекту “Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова”, який впроваджуватиметься Львівською міською радою та Німецьким товариством технічної співпраці (GTZ) протягом трьох наступних років.

Цього року відбудеться ще один тренінг з реставрації історичних брам, на який проводиться набір фірм – учасників, що зацікавлені в поглибленні знань та вмінь в реставрації дерев’яних брам. Метою навчання є допомога столярним фірмам набути достатньо фахових знань, щоб задовольняти зростаючий попит в реставрації дерев’яних брам.

Проект планує ще цього року розпочати програму сприяння реставрації історичних брам у Львові. Програма “Через старі двері – в майбутнє” буде впроваджена в життя протягом наступних трьох років, мають бути відреставровані і, таким чином, збережені близько 100 брам. З цією метою проект пропонує не лише технічні консультації, але й фінансову підтримку.

“На початку проводилося визначення пошкоджень на цій дуже великій брамі класицистичного стилю і складалася концепція реставрації. Після того знімалася стара фарба і ремонтувалися чи замінювалися пошкоджені дерев’яні частини. При цьому виникла необхідність виготовити нові дерев’яні частини з елементами різьби та відремонтувати елементи історичної кованої оправи.

На завершення брама отримає нове покриття, яке складається виключно з природних матеріалів та виготовляється за старовинними рецептами. Щоб повністю відновити функціональність дверей, в двері вставлено новий замок з історичними клямками”, – говорить керівник проекту у Львові експерт GTZ Іріс Гляйхман.

“На першому етапі мали відреставрувати 2 брами, однак зважаючи на копітку працю, вдалося відреставрувати тільки одну браму. На другому етапі планувалося – відреставрувати 4 брами, однак, чи вдасться час покаже. Головна мета цього проекту, щоб до реставрації також долучалися і мешканці будинків (як коштами, так і фізичними силами).

Хочеться, щоб люди усвідомили цінність брам: що не вороги приїхали і ці брами понищили, а ті, хто живе поруч”, – зазначила начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.