2008 р. На львівському Личакові завдяки полякам відреставрували чотири історичні надгробки

Дата: 21.11.2008

Сьогодні, 21 листопада, на Личаківському цвинтарі у Львові відбулася презентація відреставрованих надгробків у межах українсько-польської співпраці у сфері охорони об’єктів спільної культурної спадщини.

“Ми вибрали чотири надгробки: вірменського архієпископа Стефановича, Омеляна Огоновського, угорської родини Папарів, професора Макаревича. Над кожним надгробком працювали 4 реставратори – 2 українських і 2 польських”, – зазначив ZAXID.NET заступник директора департаменту польської культурної спадщини за кордоном Міністерства культури і народної спадщини Польщі Міхал Міхальскі.

Як зазначила ZAXID.NET начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, після реставрації на надгробку архієпископа Стефановича виявили напис, що надгробок робили працівники майстерні Шімзерів, раніше про це лише здогадувалися. Гробівець родини Папарів був дуже брудний, реставратори його “почистили”, вирівняли його, доповнили усі втрати, оновили таблицю, оскільки на попередній не можна було прочитати, що написано.

На гробівці Огоновського напис був настільки нечитабельним, що довелося знімати 5 мм матеріалу, аби відновити його. “Працювали реставратори у літньо-осінній сезон, без затримок та бюрократії. Усі роботи здійснено за кошти сенату Республіки Польща”, – додала Л. Онищенко.

Таку українсько-польську співпрацю реставраторів планують продовжити і наступного року, на черзі сім надгробків, зокрема Шашкевичу, Шайнохи, Смольки, Ісаковича, Ґротгера.