2008 р. Востаннє повну інвентаризацію поховань на Личаківському цвинтарі у Львові проводили у…

2008 р. Востаннє повну інвентаризацію поховань на Личаківському цвинтарі у Львові проводили у 1848 році

Дата: 23.05.2008

На Личаківському кладовищі у Львові доцільно було б провести інвентаризацію за фактично збереженими похованнями. Адже у місті повинен бути єдиний реєстраційний документ, де можна було б дізнатися про усі поховання на Личаківському кладовищі. Перша і, напевно, остання повна інвентаризація кладовища відбулася ще у 1848 році, після великої пожежі в магістраті, під час якої згоріли усі цвинтарні книги.

Зараз в обласному архіві зберігаються книги, складені за результатами цієї інвентаризації, а також книги, складені уже після цього – за фактами проведення поховань на цвинтарі. Вони містяться як в алфавітному, так і в хронологічному порядку. Про це сьогодні, 23 травня, у коментарі ЗІКу повідомив директор ЛКП «Музей-заповідник Личаківський цвинтар», депутат Львівської міськради Ігор Гавришкевич.

За словами Ігоря Гавришкевича, інвентаризація за фактично збереженими похованнями – один з найпростіших способів інвентаризації кладовища, адже топографічна зйомка є дуже дорогою справою. «Набагато легше зробити фактичний опис і заміри кожного поховання, описати характер надгробків, кому вони належать, з чого виготовлені. В першу чергу, нам потрібно опрацювати ті поховання, які несуть мистецьку та історичну цінність», – зазначив Ігор Гавришкевич.

Він також зауважив, що на Личакові на обліку перебуває 238 надгробків-творів мистецтва, тих, які рекомендовано взяти на обліку – 500. Є й такі, що не вважаються історичною спадщиною, але мають певну історичну чи мистецьку цінність, їх близько 5 тисяч. «Щодо загальної кількість поховань на Личакові, науковці називають різні цифри – від 350 тисяч до півмільйона», – додав Ігор Гавришкевич.

Довідка ЗІКу

Згідно з рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради, у липні та серпні цього року буде проведено часткову інвентаризацію Личаківського кладовища у Львові. За нашою інформацією, там знаходиться 153 пам’ятки історії та 75 творів мистецтва. Хочемо це перевірити, визначити їх стан, щоб підрахувати, скільки коштів треба на реставраційні роботи. А також, щоб перевірити, чи не проводяться якісь незареєстровані захоронення в уже існуючі гробівці, – повідомила начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»