Холм Слави

Холм Слави

Розмір зображення: 658:800 піксел

Цвинтар розплановано в кінці 1914 р. з ініціативи дружини російського окупанта, генерал-губернатора Галичини графа Бобринського. Тут було поховано 5369 російських воїнів. В центрі було встановлено білокам’яний хрест заввишки 4 м.

В 1936 р. на вимогу власника земельної ділянки прах полеглих перенесли на австрійський військовий цвинтар (в північній частині Личаківського цвинтаря).

Холм Слави (просп.Ленінського комсомолу). Меморіал споруджено в 1946 – 1952 рр. (скульптори М.Лисенко, В.Форостецький, архітектори А.Натальченко, Г.Швецко-Винецький, М.Персиков). Тут поховані радянські воїни та партизани, які загинули під час Великої Вітчизняної війни. В 1952 р. встановлено пам’ятники “Присяга”, “Батьківщина-мати”, “Воїн з прапором”, споруджено гостроверхий обеліск із сірого граніту на честь російських воїнів, які загинули в 1914 – 1915 рр. Всього тут поховано 65 воїнів у братських могилах і 255 – в індивідуальних могилах.

Меморіал відкрито 23 лютого 1958 р.

27.07.1960 р. сюди із с.Боратин Бродівського району перенесено прах Героя Раяднського Союзу М.І.Кузнецова.

На Алеї героїв знаходяться могили 28 Героїв Радянського Союзу та 228 індивідуальних могил радянських воїнів.

В 1963 р. засновано народний меморіальний музей “Холм Слави” (просп.Ленінського комсомолу, 8) [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 51, 67, 101].

В 1991 р. цей меморіал включено до складу заповідника “Личаківський цвинтар”.