Церква Христа Спасителя (№ 59)

13 вересня 2007 р. Фото М.І.Жарких.

Костел ордену воскресенців (вул.Пекарська, 59) споруджено в 1888 – 1890 рр. (архіт. Л.Бодашевський, А.Загурський).

З 1994 р. храм належить церкві Христа Спасителя ХВЄ.

Адресу Пекарська, № 59 має і храм Христа Спасителя християн віри євангельської. До 1939 року тут був храм і монастир отців воскресинів (змертвихвстанців) Римсько-Католицької Церкви. Після встановлення у Львові радянської влади в цьому монастирі в 1939-1941 роках містилася частина підпільної архієпископської Духовної семінарії латинського обряду. По війні приміщення храму та монастиря віддали під склади розміщеного поряд Окружного військового шпиталю. На початку 1990-х приміщення колишнього храму отців-воскресинів передали протестантській громаді союзу християн віри євангельської. Коштом громади там провели ремонт, і 11 вересня 1994 року відбулося урочисте освячення храму.

Під № 59 – Окружний військовий шпиталь, за цією ж адресою за Польщі містилася Спілка короткотермінового кредиту.

Джерело: “”, 8 червня 2007 року, № 96 (166)

Комплекс кляштора почали будувати в 1874 р. за проектом Б.Ростковського, добудови 1880-90-х рр.