Ансамбль Успенської церкви (№ 7)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Ансамбль Успенської церква 16 – 17 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

З півночі двір замикає житловий будинок (вул.Підвальна, 9).

Церква на вул.Руській відома з 1421 р. Це була мурована споруда. В 1571 р. вона згоріла в пожежі міста, і громада зважувала, чи її розібрати, чи ремонтувати.

На той час розпочали спорудження дзвіниці, але вона завалилась не добудованою. Тоді К.Корнякт запросив архітектора петра барбона і виділив кошти. В 1572 – 1578 рр. споруджено 3-ярусну вежу висотою 65 м з шатровим дахом. На ній помістили великий дзвін “Кирило” діаметром 2 м.

В 1672 р. під час турецької облоги гарматним вогнем знесено дах. після цього архіт.П.Бебер надбудував 4-й ярус.

В 1584 р. на кошти К.Корнякта Андрій Підлісний розпочав спорудження каплиці 3 святителів.

В 1591 р. рештки старої церкви розібрали і почали спорудження нової, яке тривало до 1629 р. Біля 1630 р. Федір Сенькович та микола Петрахнович виконали іконостас. Від нього в церкві лишились ікони страсного ряду, а сам іконостас продали. в 1773 р. скульптори М.Філевич та Ф.Олендзький виконали новий іконостас.

В 1696 р. львівський малярський челядник Іван Малиновський намалював для ставропігійського братства велику картину, де будо зображено Єрусалим, сцени з біблії, мініатюрний портрет фундатора. На картині був напис: “Anno domini 1696 dnia. Pamiątka pana Hadzie Kiriaka ekonoma Góry Synajskiej Ioannes Malinowski pinxit” [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 145].