2011 р. У Львові без попередніх розкопок забетонували підвали палацу Любомирських

У Львові без попередніх розкопок забетонували підвали палацу Любомирських. Протягом кількох місяців історію Львова вивозили у вантажівках як сміття, а опісля рештки цинічно залили бетоном. Так ремонтували одну з центральних кам’яниць – палац Любомирських (площа Ринок, 10). Про це повідомили в Інституті археології НАН України.

Директор науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук заявив, що ремонтні роботи у будинку на площі Ринок, 10, як у пивницях, так і в подвір’ї, проводили без будь-якого археологічного нагляду: «Днями я особисто був на тому місці. Фактично усі культурні нашарування цієї ділянки вивезли, а решту залили бетоном. Ще до проведення робіт замовник повинен був укласти попередню угоду з археологами і забезпечити археологічний нагляд під час земляних робіт, однак цього не зробили».

Так втраченим став шанс дослідити підвали однієї з центральних пам’яток площі Ринок.

Осаульчук додав:

«Як археолог і науковець можу ствердити, що історичну інформацію цієї ділянки Львова ми втратили повністю. Уже ні нам, ні наступним поколінням археологів не вдасться встановити процесу заселення цієї ділянки, або ж процесу будівництва і перебудови кам’яниць, на основі яких постав палац Любомирських. Ось так через халатність ми знову безповоротно втратили ще одну частину Львова».

Як стверджують науковці, винні у цьому, насамперед, ті, хто узгоджував проектну документацію на реставрацію палацу Любомирських та давав дозволи на початок робіт. Адже за чинним законодавством, без присутності археолога ремонтники не мали жодних прав на проведення земляних робіт у зоні ЮНЕСКО. Управління охорони історичного середовища ЛМР та управління охорони культурної спадщини ЛОДА повинні були простежити, чи замовники залучили до робіт археологів. Як бачимо, жодна структура цей процес не проконтролювала.

До слова, це вже не перший схожий випадок у Львові. Археологи констатують: на жаль, у місті стало правилом не повідомляти про реконструкцію пивниць історичних будівель, хоча на кожен такий об’єкт повинен бути експертний висновок – чи потрібні там археологічні дослідження, чи можна обмежитися наглядом. Натомість лише за останній рік можна назвати близько 10 випадків, коли підвали розчищали без участі археологів.

«Західна інформаційна корпорація»