2011 р. У Львові відновлюють палац Любомирських

Палац Любомирських у Львові на площі Ринок, 10 буде відновлено до первісного вигляду. Зараз триває ремонт палацу. Замовником робіт виступає управління капітального будівництва ЛМР, виконавцем – ПП «Архітектурна майстерня «Ренесанс». Про це 1 листопада повідомив мер Львова Андрій Садовий.

«Палац Любомирських матиме свій первісний вигляд. Зараз замінюють дах, який був в аварійному стані. Відремонтовано фасад будинку, також відбувається заміна вікон. У цьому році ми не встигнемо зробити реставрацію скульптур, тому вони будуть законсервовані. Будемо робити їх у наступному році. На цей рік на палац Любомирських виділено майже 700 тис. грн», – зазначив мер.

Як розповіла начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, цього року реставрують фасад з боку пл. Ринок та частково – з боку вул. Руської.

«Сама будівля є дуже великою. Вона має фасад з трьох боків, відкритий для доступу – з пл. Ринок, з вул. Руської та з вул. Федорова. Колись це було декілька будинків, з пл. Ринок – історично два будинки, які перебудував спочатку граф Сапєга, а потім граф Любомирський. Зараз ми виконуємо роботи тільки на головному фасаді з пл. Ринок і три вікна – з боку вул. Руської. Тобто це частина будинку, яку ми можемо собі дозволити відреставрувати за цей короткий період і за кошти, які є у міському бюджеті», – сказала чиновниця.

Вона розповіла: «Зокрема, замінюємо частину бляшаного покриття даху, йде реставрація усього фасаду з боку пл. Ринок та частини – з боку вул. Руської і заміна вікон. Будинок складний, але дуже гарний. Він має багато скульптурного декору, якого ми у цьому році робити не будемо. Верхні партії, які є у аварійному стані, ми обстежили. Ми їх законсервуємо, обтягнемо сітками, і вони так стоятимуть до весни. А вже з весни розпочнемо їх реставрувати.

Це є авторські роботи на мілітарну тематику. Адже граф Любомирський любив військові походи – і скульптура була виготовлена на військову тематику. Ця скульптура, якщо і реставрувалася, то це могли бути 70-ті роки. І проводилось це нефахово, бо вона доліплена цементом, і власне через це скульптура руйнувалася ще більше. Є там багато і металевих проржавілих елементів. Це велика робота і вона потребує значних коштів. Для реставрації скульптур потрібно три місяці теплої погоди», – зазначила Лілія Онищенко.

За словами Лілії Онищенко, усі роботи з реставрації палацу Любомирських, заплановані на цей рік, будуть закінчені до 15 листопада.