2007 р. Атлантів на фасаді будинку на пл.Ринок, 3 у Львові врятують, не знімаючи?

Дата: 25.04.2007

Англійський фахівець із реставрації каменю Кріс Клір, який оцінив стан збереженості скульптурного декору на фасаді кам’яниці праворуч від палаццо Бандінеллі на пл. Ринок, вважає, що атлантів із вапняку, які підтримують балкон другого поверху, не варто демонтувати й замінювати копіями, – про це сьогодні, 25 квітня, повідомив кореспондент Західної інформаційної корпорації.

«У будинку на пл. Ринок, 3 атлантів треба законсервувати, а не міняти на копії. Якщо вони простояли стільки років, то мають відповідний запас міцності. Не варто також доліплювати втрачені фрагменти. Захистити скульптури слід тільки консерваційними заходами. А от вапнякові фігурки путті на балконі, які зазнали руйнівної дії вологи, доведеться замінити копіями», – таким був висновок Кріса Кліра.

На запитання, настільки авторитетним спеціалістом є Кріс Клір, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко відповіла: «Це визнаний нашою країною авторитет. Він єдиний в Україні має виданий Київським управлінням реставрації дозвіл на навчання й на виконання робіт. Його учні отримують сертифікати міжнародного зразка, а не посвідки про завершення двотижневих курсів.

Досі подібну сертифікацію в нас мали тільки реставратори настінного живопису. Ми позитивно оцінюємо те, що Кріс Клір викладатиме теорію та практику в Львівському регіональному реставраційному центрі, над створенням якого ми працюємо зараз, бо нарешті в Україні реставраторам каменю присвоюватимуть відповідні категорії».

Дві фігури кам’яних лицарів на фасаді будинку №11 на вул. Валовій у Львові сьогодні обстежили реставратори, які лаштуються брати участь у тендері на ремонтно-реставраційні роботи у цій кам’яниці. Їхні прогнози втішні: скульптури можна врятувати, – про це сьогодні, 25 квітня, повідомив кореспондент Західної інформаційної корпорації.

Попередній висновок оглядин збереженості фасадного декору підтвердив його незадовільний стан. Реставратори вважають, що деякі елементи треба буде наново відлити, деякі просто розчистити, тріщини полікувати від мохів та лишайників, обробити антибіорозчинами. Копій фігур не виготовлятимуть, а тільки – деяких фрагментів, адже реставрація передбачає залишати якомога більше автентичного матеріалу.

На запитання, чому розпалися лицарі відповідає заступник директора ЗАТ «Львів-Реставрація» Ярослав Пащак: «Лицарі виготовлені не з природного каменю, а сформовані з бетонної маси на стержнях із чорного металу, що кородує. Це спричинило руйнацію. Штучний камінь менш стійкий до перепадів темпетаруи й вологості. Скульптури розї’ло агресивне атмосферне середовище та мохи.

Фігури треба буде розкрти, вийняти старі стержні й замінити їх на нержавійні. Технологічно це можливо. До того ж, на стільки мені відомо, всі вікна будуть поміняні на дерев’яні згідно з паспортом фасаду, який розробляє «Укрзахідпроектреставрація».

Англійський реставратор каменю Кріс Клір узяв участь в обстеженні кількох об’єктів у Львові, які потребують консервації кам’яних елементів декору. Сьогодні, 25 квітня, він оглянув скульптури лицарів на сецесійній кам’яниці №11 на вул.Валовій у Львові, й хоча не є спеціалістом зі штучного каменю, усе ж дав кілька корисних порад – про це повідомив кореспондент Західної інформаційної корпорації.

Проектну документацію на роботи на цьому об’єкті опрацьовують фахівці інституту «Укрзахідпроектреставрація», які стверджують: на кам’яниці №11 на вул.Валовій проблеми не тільки з лицарями, а й зі штукатуркою, яка імітує камінь. Кріс Клір узяв зразки і того, й того на дослідження.

Після того, як буде опрацьована проектна документація й реставратори отримають технологію, згідно з якою робитимуть реставрацію, то лицарів демонтують. Такою є думка Кріса Кліра. Вона збігається із намірами його львівських колег.

За словами начальника управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілії Онищенко, лицарів справді демонтують: «Треба буде поміняти на нержавійку внутрішній каркас скульптур і відлити деякі елементи. На об’єкті це зробити складно. Демонтувати обов’язково треба. Фасад робитимуть окремо, лицарів – окремо, потім їх встановлять на місце. Це процес довгий.

Якщо документацію вдасться опрацювати до початку червня, то можна розпочинати роботи. Скільки вони можуть потривати й скільки потребуватимуть коштів, Кріс Клір наразі не дав зараз відповіді, бо все залежить від результатів аналізів, узятих нині з об’єкту».

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»