2007 р. Cкульптури з будинку на пл. Ринок, 3 у Львові замінять на копії

Дата: 20.04.2007

Скульптури обіч балкону другого поверху кам’яниці під №3 на пл. Ринок у Львові можуть стати об’єктами реставрації силами створюваного зусиллями директора фірми «Ренесанс» Олеся Криськіва міжвузівського Центру з консервації та реставрації каменю у Львові.

Розвиток виробничої бази Центру, якою стане кам’янообробний завод, вже погоджено із директором ЗАТ «Львів-реставрація» В.Пащаком, а дослідно-технологічної лабораторії з обстеження каменю – із директором ТзОВ «Доля» Л.Мунтяном.

Найближчим кроком до підготовки відповідних спеціалістів стане перший практикум реставрації каменю. У червні цього року англійський фахівець, що має досвід навчання спеціалістів на реставраційній базі Херсонесу, збере на майстер-курс 10 реставраторів зі Львова і 5 із регіону. Школитимуть реставраторів на реальні елементах кам’яного декору міста.

«Щодо будинку на пл. Ринок, 3, то там довгий час через несправну ринву замокали скульптурні оздоби фасаду. Одна із скульптур у кращому стані, друга ж зовсім знищена. Навряд чи її вдасться якимось чином укріпити. Скоріш за все, реставратори вдадуться до заміни оригінала копією.

А взагалі, ми не відкидаємо такої ідеї, як встановлення над цінними оригіналами дашків, котрі б прихищали скульптури від руйнівного впливу опадів», – пояснила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»