Шота Руставелі вул.

Шота Руставелі вул.

Розмір зображення: 800:600 піксел

Початок вулиці Зеленої з вул.Івана Франка з’єднує вулиця Шота Руставелі, названа так 1943 року на честь великого грузинського поета XII-XIII століть.

Із 1863-го вона мала назву Яблоновського на честь польського коронного гетьмана Станіслава Яблоновського, визволителя Львова від татар 1695 року, на цьому місці були його маєток і палац. У 1871-1944 роках вулиця називалася Яблоновських.

У будинку № 2 за польських часів була фабрика Древецького з виробництва лікувального пива із вмістом заліза, нині тут ресторан “Кавказ”, облорганізація Української народної партії, агентство нерухомості та ювелірний магазин “Золотий ринок”.

Під № 5 залишився єдиний на вулиці військовий будинок австрійських часів.

Під № 7 у 1950-х був гуртожиток № 2 Педагогічного інституту, розміщений у старому військовому будинку австрійських часів, зараз на цьому місці п’ятиповерхова офісна будівля 1965 року, в якій міститься науково-дослідний інститут “Львівтеплоелектропроект”.

У будинку № 11 до 1939-го працював Перший міський комісаріат, у 1939-1944-х – міський архів, згодом дитячий садок, який у 1990-х ліквідували, а будівлю розібрали, нині на цьому місці закінчують будівництво протестантської мормонської церкви Ісуса Христа Останніх Днів. Над церквою височіє горб, близько 1965-го тут на місці колишньої каплички бульдозерами розрівняли підвищення і перетворили узгір’я на плато, на якому облаштували спортмайданчики середньої школи № 28 із тенісними кортами.

Під № 13 за польських часів була жіноча гімназія імені Танської, в 1950-х – Перше технічне училище, нині ж аптека-оптика, бюро перекладів “Лінда”, сучасні системи опалення та вентиляції, встановлення вікон і дверей.

Забудова вулиці: класицизм, сецесія, конструктивізм.

Джерело: “”, 10 серпня 2007 року, № 139 (209)