2008 р. Будь-яке будівництво в історичній частині міста забороняється

Дата: 12.11.2008. Будь-яке будівництво в історичній частині міста забороняється, – Юнеско про готель на місці Вернісажу у Львові

Художники, народні майстри та представники інших творчих професій Львова звернулися до міської ради з вимогою скасувати своє рішення про будівництва готелю до “Євро-2012” на “Вічевій” площі в історичній частині міста. Про це УНІАН повідомив лідер гурту “Скрябін” Андрій Кузьменко (“Кузьма”).

“Наша площа «Вічева» знаходиться у центрі Львова і використовується у даний час, за рішенням виконкому 1998 року, для художників і народних майстрів”, – сказав Кузьменко. Крім цього, за його словами, тут постійно діє виставка-продаж картин та виробів мистецтва «Вернісаж». Але незважаючи на такі обставини, зазначив лідер гурту “Скрябін”, тут заплановано Львівською міськрадою будівництво готелю до “Євро-2112” на 120 місць.

Він додав, що, водночас, ця площа перебуває в центральні історичній частині Львова, яка занесена у Всесвітню спадщину Юнеско. Співак підкреслив, що поряд із запланованим будівництвом розташовані визначні національно-архітектурні пам’ятки культури. Серед них – театр драми ім. Марії Заньковецької 1842 року, театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької 1900 року, Національний музей 1863 року та церква Преображення Господнього ХІХ століття.

“Це все знаходиться в археологічній зоні історичного центру Львова, тому ми звернулися в Юнеско і отримали звідти відповідь, у якій написано, що дії міської влади, у тому числі й інших органів самоврядування, – це є порушення параграфу 152 Конвенції 1972 року, яку Україна ратифікувала. Таким чином, будь-яке будівництво в історичній частині міста забороняється, тільки якщо це не стосується реставрації або підтримки цілісності даних об’єктів”, – підкреслив Кузьменко.

Він також повідомив, що заради збереження культурно-мистецького середовища Львова художники готові провести пікетування і вже звернулися за допомогою до юристів, які побачили у рішенні міськради низку порушень Земельного кодексу України. Андрій Кузьменко також зазначив, що міська влада “мовчить про те, де буде «Вернісаж» і чи взагалі він десь буде”.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»