2008 р. Під час розкопок площі Вічевої у Львові будуть виявлені рештки Низького замку

Дата: 30.10.2008

Під площею Вічевою у Львові в результаті археологічних розкопок можуть бути виявлені рештки Низького замку, церкви Святої Катерини та львівської в’їздної брами, – повідомив сьогодні, 30 жовтня, під час засідання містобудівної ради головний архітектор проекту ПП “Архістудія” Андрій Вачко.

За словами Андрія Вачка, згідно зі зробленим містобудівним обґрунтуванням будівництва готелю на площі Вічевій, будівництву цього об’єкта обов’язково мають передувати археологічні дослідження. Адже ділянка площею 0,25 га, передбачена під готель, належить до спадщини ЮНЕСКО.

“Висота майбутнього готелю має становити не більше 18 метрів. Є можливість облаштування підземного паркінгу, але вона буде підтверджена після проведення археології”, – зазначив архітектор.

Також Андрій Вачко зауважив, що, очевидно, на першому поверсі готелю доведеться облаштувати музей Низького Замку із законсервованими знахідками. Згідно з розрахунками фахівців, на площі Вічевій може з’явитися готель на 120 номерів та 30 машиномісць у підземному паркінгу.

За словами директора департаменту містобудування Львівської міської ради Андрія Павліва, археологічні дослідження на ділянці мають проводитися за кошти інвестора. “Але це дуже погано. Якби місто мало гроші на такі роботи, то провело б їх обережно і детально, а інвестор із археологією буде поспішати”, – зазначив він.

Щодо місця, куди можна було б перенести діючий на площі Вічевій ринок “Вернісаж”, учасники містобудівної ради не дійшли консенсусу. Серед запропонованих варіантів – облаштування магазинчиків із сувенірами на першому поверсі готелю та перенесення ринку до Порохової вежі.