2009 р. Кілька днів і ночей відбувається небачене досі розкрадання Вірменського собору у Львові

Дата: 10.02.2009

«Останні кілька днів та ночей відбувається небачене досі розкрадання Вірменського собору у Львові. Чи то підрядники, чи субпідрядники вдень встановлюють мідний дах на дзвіниці собору, а вночі самі ж його розкрадають, імітуючи пограбування», – заявляє депутат Львівської міської ради Вардкес Арзуманян. Про це сьогодні, 10 лютого, ЗІК повідомила прес-секретар Координаційної наглядової ради з питань реставрації та реновації ансамблю Вірменської вулиці Ольга Ігнатова.

За інформацією депутата, останні півроку роботи з реставрації Вірменського собору виконувала не фірма, яка влітку цього року виграла тендер, – ТзОВ «Будівельна компанія «Верховина», а її субпідрядник – ПП «ВММК». Більше того, виділені на 2008 рік 2,5 млн грн фактично були списані на роботи, які перед «Верховиною» виконувала фірма «Ренесанс-стиль». А реальні роботи субпідрядників обмежилися однією виритою траншеєю для укріплення фундаменту огорожі дворика Вірменського собору та вкрученням однієї лампочки.

«Думаю, начальникові УКБ у Львівській міській раді Богданові Ковалю і йому подібним час схаменутися – йдеться ж бо про Церкву, святиню. А такого відвертого грабунку Вірменський собор не бачив за всі 645 років свого існування. Місто повинне знати своїх «героїв» – усіх підрядників та субпідрядників. Потрібно публічно назвати фірми та прізвища, які вкрали мільйони і, що найгірше, продовжують це робити, прикриваючись підписами чиновників на папірцях, які дають їм таку змогу», – каже депутат.

«Я уже звертався публічно до КРУ з проханням перевірити, які роботи проводилися на виділені кошти і як ці роботи були виконані. На жаль, реакції не було. Але потрібно врешті з’ясувати: куди поділися виділені їй гроші, за які роботи виникли сотні тисяч гривень боргів перед «Верховиною» на 2009 рік, а також що це за компанія «ВММК», на яку, по суті, і перекидаються усі кошти», – каже Вардкес Арзуманян.

Довідка. У червні 2008 року переможцем тендеру, проведеного УКБ Львівської міської ради, на виконання ремонтно-реставраційних робіт комплексу Вірменського Собору стало ТзОВ «Будівельна компанія «Верховина». За півроку «Верховиною» на ремонтно-реставраційні роботи комплексу було освоєно близько 2,5 млн грн. У січні цього року прокурор Галицького району Львова порушив кримінальну справу щодо директора ТзОВ «Верховина» Ігоря Гринкевича за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 366 (підробка службових документів).

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»