2009 р. Храмовий детектив

Мирослава Іваник

Дата: 16.02.2009

Історія псевдореставрації Вірменського собору у Львові, яку минулого тижня “Пошта” опублікувала на своїх сторінках, продовжується. У Ратуші створили спеціальну комісію, яка оцінить якість реставрації пам’ятки архітектури та збитки, завдані їй. Окрім іншого, комісія має знайти й винних у руйнуванні собору, але вже нині депутати готові вимагати відставки начальника управління капітального будівництва Богдана Коваля.

Нагадаємо, Вірменський собор у Львові реставрувала фірма “Верховина”, яка, за словами міліції, підробила документи для участі в тендері. Правоохоронці порушили з цього приводу проти директора “Верховини” кримінальну справу. А вже цього тижня довкола собору спалахнув новий скандал. За словами Вардкеса Арзуманяна, депутата міської ради, “останні кілька днів та ночей відбувається небачене досі розкрадання Вірменського собору у Львові.

Чи то підрядники, чи субпідрядники вдень встановлюють мідний дах на дзвіниці собору, а вночі самі ж його розкрадають, імітуючи пограбування”. Як пояснив пан Арзуманян “Пошті”, на соборі вже зробили дах, але вночі з нього почали знімати мідні листи, а наступного дня приходили будівельники і знов усе монтували на місце.

– Це все коштує грошей і ці рахунки комусь виставлялися для оплати. Такого відвертого грабунку Вірменський собор не бачив за всі 645 років свого існування, – каже депутат.

Хто і для чого це робить, – наразі достеменно невідомо. Вірменська громада припускає, що так можуть чинити горе-підрядники: чи то, щоб замести сліди поганих робіт, списавши все на крадіжки, чи то для того, щоб відтак виставити рахунок за більший обсяг робіт, ніж їх виконано насправді. Після кількох таких нічних інцидентів настоятель Вірменського собору звернувся до правоохоронців.

Але у Галицькому райвідділі міліції його заяву… не прийняли. Денис Харчук, речник ГУ МВСУ у Львівській області, причини відмови пояснив тим, що священик не є матеріально відповідальною особою, тож і писати заяви… не має права. Але хто саме мав би написати заяву, пан Харчук “Пошті” не пояснив… Натомість юристи у такій відмові вбачають лише небажання міліції займатися справою, адже, за законом, правоохоронці зобов’язані були прийняти заяву навіть від перехожого, який випадково побачив правопорушення.

– Будь-яка фізична особа може повідомити про злочин, і працівники міліції зобов’язані прийняти заяву і тоді вже розшукувати матеріально відповідальних осіб. Але практика, коли правоохоронці не хочуть реєструвати заяви, на жаль, є поширеною, – сказала “Пошті” Лідія Тополевська, президент центру правових та політичних досліджень “Сім”.

Попри неприйняту заяву, пан Харчук запевняє, що міліція тримає ситуацію на контролі, сподіваючись зловити злодіїв “на гарячому”. Однак якщо це не вдасться, спеціально шукати їх, з огляду на відсутність заяви, ніхто не буде, і руйнування однієї з найцінніших пам’яток архітектури Львова може зійти вандалам з рук.

Представники вірменської громади запевняють, що вже на початку своєї роботи фірма “Верховина” продемонструвала незнання об’єкта та некомпетентність. Тоді начальник УКБ нібито навіть обіцяв усунути її від виконання робіт. Але далі обіцянок справа не пішла. За словами пана Арзуманяна, в гонитві за освоєнням коштів пам’ятку просто нищили.

Отож, попри списані кошти, реальної роботи на об’єкті небагато: там лише вирили траншею, вкрутили одну лампочку, а також встановили та зняли риштування з дзвіниці. Депутат запевняє, що “Верховина” в документах приписала собі роботи, які виконав попередній підрядник – фірма “Ренесанс-стиль”.

– Фірма “Верховина” довгий час працювала навіть без проектної документації, – розповіла “Пошті” Ганна Новаківська, керівник авторського колективу з розробки проектної документації на реставрацію Вірменського собору. – Фірма дуже нашкодила пам’ятці. Кам’яна огорожа з вулиці Вірменської після таких робіт навіть не підлягає реставрації.

Окрім цього, працівники фірми забризкали дзвіницю невідомим розчином, який наразі досліджують фахівці. Коли “Верховина” ще працювала на об’єкті, я написала доповідну в УКБ, однак жодної відповіді не було. Тепер це все треба якнайшвидше виправити.

Цікаво, що, попри все, в УКБ “Пошту” запевнили, що всі роботи на об’єкті підрядник закінчив. Однак навіть за зовнішнім виглядом дворика Вірменського собору цього не скажеш. Будівельники залишили за собою не лише понищену огорожу, але й купу сміття…

P.S. Коли матеріал уже був готовий до друку, “Пошті” повідомили, що Галицький райвідділ міліції таки проводить дослідчу перевірку за фактом крадіжки на території Вірменського собору. За словами Тараса Гаталяка, помічника міністра МВС України у Львівській області з питань дотримання прав людини, заява надійшла 6 лютого і рішення щодо неї буде прийнято найближчим часом.

Джерело: “Суботня пошта”