2009 р. Шахрайство на паперті

Мирослава Іваник

Дата: 05.02.2009

Фірма, яка реставрувала Вірменський собор св. Трійці, не мала ні фахових реставраторів, ні необхідної техніки. Виграти ж тендер компанії, як стверджують правоохоронці, вдалося, підробивши документи. В управлінні капітального будівництва міськради кажуть, що не сподівалися такого шахрайства, тож і не перевіряли потужності фірми…

У червні минулого року Львівська міська рада провела тендер на виконання ремонтно-реставраційних робіт Вірменського собору. Переможцем стала будівельна компанія “Верховина”, яка виборола право на реставрацію в іншої львівської фірми “Архбудальянс”. Своїх суперників представники “Верховини” обійшли, запропонувавши нижчу ціну: замість виставлених на торги 2 млн 300 тисяч гривень, компанія обіцяла виконати роботи за 2 млн 291 тисячу гривень. Це, за словами Ігоря Фалюти, заступника начальника управління капітального будівництва міськради, і стало вирішальним у виборі виконавця робіт, адже фірма-конкурент поставила вищу ціну.

Згідно з умовами тендера, до початку 2009 року фірма повинна була виконати ремонтно-реставраційні роботи на кількох об’єктах на території ансамблю Вірменського собору. Якщо вірити звітам, “Верховина” зробила реставрацію фундаментів під огорожею з боку вулиці Вірменської, відреставрувала саму огорожу та кам’яну кладку дзвіниці з обох сторін. Загалом фірма, яка, на переконання правоохоронців, обкрутила довкола пальця тендерний комітет, за даними бухгалтерії УКБ, виконала роботи на об’єкті на 980 тисяч гривень. З них управління проплатило 736 тисяч гривень, а решту ще мають доплатити з бюджету цього року.

Не встигла фірма завершити роботи, як прокуратура Галицького району порушила проти Ігоря Гринкевича, директора “Верховини”, кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.366 (службове підроблення) КК України. Адже після перевірки працівники управління Державної служби боротьби з економічними злочинами Львівського обласного управління міліції виявили, що для участі в тендері пан Гринкевич надав “завідомо неправдиві відомості”.

Як вдалося з’ясувати “Пошті”, щоб виграти тендер, керівник фірми дещо “прикрасив” відомості про кваліфікацію та досвід своїх працівників, а також про наявність обладнання, потрібного для виконання робіт, на які оголошували тендер. Директор “Верховини” навіть надав відомості про укладення контрактів з працівниками, які на підприємстві не працювали. В УКБ виправдовуються, мовляв, вони і подумати не могли, що таке може бути.

– Досі таких випадків не траплялося. Ми завжди перевіряємо більшість документів, які подають для участі в тендерах. Однак не всі і не завжди реально перевірити. Якби нам сказали, що цю фірму треба перевірити на кваліфікацію працівників чи наявність обладнання, ми б це зробили. У майбутньому ми обов’язково ретельно перевірятимемо підозрілі фірми, – запевнив “Пошту” Ігор Фалюта.

До слова, фірма “Верховина” мала на своєму рахунку вже не одну кримінальну справу. У листопаді минулого року Галицька прокуратура порушила проти цієї фірми справу за фактом незаконного отримання ліцензії на здійснення будівельної діяльності. Щоправда, за словами Ігоря Гринкевича, цю справу вже закрили після перевірки інспекції Держархбудконтролю і жодних зауважень щодо ліцензії немає.

Водночас представники фірми “Верховина” не визнають своєї вини і щодо підробки документів для участі в тендері.

– Ми подавали в УКБ правдиву інформацію. На сьогодні з боку замовника, а саме управління капітального будівництва, немає жодних зауважень щодо виконання робіт на Вірменському соборі та освоєння коштів. Не мали претензій і представники Рахункової палати, які проводили перевірку. Це для мене найважливіше, – запевнив пан Гринкевич.

Однак сумніви щодо кваліфікації фірми-переможця тендера ще перед перевіркою правоохоронців визріли й в управлінні охорони історичного середовища. 18 листопада управління видало розпорядження про припинення робіт у Вірменському соборі, який, нагадаємо, є пам’яткою архітектури національного значення.

Тоді фахова перевірка з’ясувала, що працівники фірми “Верховина” виконували реставраційні роботи на білокам’яних елементах огорожі Вірменського собору при температурі нижче +5 градусів, тобто не дотримуючись технології, і, що цікаво, без дозволу інспекції Держархбудконтролю (!). Отже, зі серпня до листопада фірма працювала на об’єкті без необхідних дозволів.

Однак, як розповіли “Пошті” в УКБ, припис управління виконавців робіт зупинив ненадовго. Компанія “Верховина” доволі швидко отримала дозвіл від інспекції та продовжила роботи. Чи було дотримано при цьому технологію виконання реставраційних робіт на камені, “Пошті” не відомо.

За словами Лілії Онищенко, начальника управління охорони історичного середовища ЛМР, така проблема є непоодинокою, адже управління капітального будівництва, проводячи тендери на виконання робіт на пам’ятках архітектури, не враховує думки фахівців з охорони історичного середовища.

– Якби нас запитали, ми б радили не віддавати реставрацію Вірменського собору цій фірмі. Кілька років тому її працівники проводили роботи на пам’ятці архітектури, що на вулиці Коперника, 40а, і зробили їх дуже погано, – розповіла пані Онищенко.

Знаково, що у Львові, де зосереджено понад дві тисячі пам’яток архітектури, їхню долю вирішують без участі професіоналів. Оскільки УКБ є розпорядником коштів і проводить тендери майже на всі ремонтно-реставраційні роботи в місті, саме його фахівці визначають, яка фірма переможе. Водночас, як свідчить досвід, при розгляді поданих пропозицій реставраційному досвіду фірм приділяють чи не найменше уваги.

Це вже не перший скандал довкола реставрації Вірменського собору. Понад рік тому незадоволення реставрацією храму, закладеного ще у 1363 році, висловлювала вірменська громада. Тоді на об’єкті працювала фірма “Ренесанс-стиль”. За словами Вардкеса Арзуманяна, депутата міської ради, її працівники відставали від графіка виконання робіт, не встановили необхідне професійне риштування для їх проведення.

Тоді вірменська громада просила міську владу усунути львівську фірму і запросити до виконання робіт іноземні фірми, які мають більше досвіду. За словами депутата, це був не перший досвід роботи фірми “Ренесанс-стиль” на цьому об’єкті. Вона виконувала певний обсяг робіт і перед святкуванням 750-річчя Львова. “Ми незадоволені цими роботами, фірма недоробила багато речей”, – резюмував пан Арзуманян. Однак, як то кажуть, провівши наступний тендер, шило замінили на мило.

За словами Ігоря Фалюти, наступного року в управлінні капітального будівництва теж сподіваються на бюджетні кошти для продовження ремонтно-реставраційних робіт у Вірменському соборі. Обіцяють також, що прискіпливіше ставитимуться до фірм, які зголосяться брати участь у тендері. Однак чи не постраждає одна з найцінніших львівських пам’яток і наступного разу від чергових помилок та нефахових реставраторів, не відомо.

Джерело: “Суботня Пошта”.