2009 р. Вірменський собор спотворили

Юлія Ліщенко

Дата: 05.02.2009

Вірменському собору, який є пам’яткою культури державного значення, не щастить. Реставрація відбувається по частинках і є болючим процесом. Вірменська громада, депутати міськради неодноразово нарікали на фірму, яка другий рік реставрує вежу і фасад собору. Нарешті ці нарікання отримали документальне підґрунтя – прокурор Галицького району Львова порушив кримінальну справу щодо директора ТзОВ “Верховина”, яке проводило реставраційні роботи у Вірменському соборі.

Як повідомили кореспонденту “Леополіса” у Департаменті зв’язків із громадськість МВС України, злочинну схему “відкачування” бюджетних коштів припинили працівники управління Держслужби боротьби з економічною злочинністю ГУ МВС України у Львівській області. За їхніми даними, директор ТзОВ, аби виграти тендер, надав до міського управління капітального будівництва завідомо неправдиві відомості про економічний стан свого підприємства. Насправді фірма не мала ні відповідного обладнання, ні кваліфікованих працівників.

На роботи з реставрації унікальної будівлі, які мало виконати ТзОВ, виплачено 2,5 мільйона гривень бюджетних грошей. У встановлений термін фірма роботи не виконала, держава зазнала збитків. Тим не менше директор активізував роботу з отримання чергового траншу бюджетних коштів. На підставі неправдивих документів підприємець прагнув отримати ще 5,8 млн. гривень. Завдяки львівській міліції вдалося запобігти такому масштабному розкраданню.

Вардкес Арзуманян, депутат міської ради:

– На сесії міської ради неодноразово порушували питання про якість виконання робіт фірмою “Верховина”. Пролунало звернення, аби правоохоронці перевірили цю компанію, були пропозиції занести її у “чорний список”. Я звертався до начальника міського управління капітального будівництва Богдана Коваля, аби він перевірив, чому ця компанія не починає роботи. Пан Коваль мені пообіцяв, що цієї фірми там не буде. Але вона там працювала й фактично цю пам’ятку руйнувала. Коли проектанти подивилися, що там зробили, я побачив на їхніх очах сльози.

Як така компанія виграла тендер – це питання до управління капітального будівництва. Я бачив, що там працювало не більше 2-3 працівників. Сума у 2 мільйони гривень (мільйон з міського бюджету розвитку 2008 року і мільйон субвенції з держбюджету) планувалася на виконання всього об’єму робіт – завершення вежі-дзвіниці й фасаду собору. Результатів роботи майже не видно. Кошти на 2009 рік на реставрацію Вірменського собору ще не закладено, це буде вирішуватися під час формування бюджету розвитку. Але річ не в грошах, а в тому, що замість реставрації там відбувалася руйнація.

Джерело: “Високий Замок”