Будинок з історією (№ 24)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок бібліотеки і музею Наукового товариства ім.Шевченка 2 пол.19 ст. (№ 24) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Наукове товариство ім.Шевченка в 1912 – 1939 рр. працювало в будинку по вул.Радянській, 24 [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 54].

Тут же містилась бібліотека і музей НТШ.

Будинок споруджено в 1838 р. за проектом Й.Зальцмана та Ф.Ондерки у стилі класицизму. В 1912 р. його придбало Наукове товариство ім.Шевченка.

Дата: 16.03.2007

У будинку № 24, де до 1939 року були Наукове товариство ім. Т. Шевченка та редакція української газети “Лікарський Вісник”, з 1950 року розташувався Львівський етнографічний музей АН СРСР, від повоєнних років тут же містився Інститут суспільних наук, який за часів незалежності став Інститутом українознавства імені Крип’якевича. На фасаді будівлі збереглися пам’ятні таблиці, встановлені в радянські часи: на честь поетеси Лесі Українки, яка перебувала тут у 1900-х роках, фольклориста-етнографа Філарета Колесси (працював у 1899-1947) і на честь письменника Василя Стефаника (працював у 1897-1898).

Джерело: “