Зняття з хреста

Зняття з хреста

Композиція обрамлена декором, вирізьбленим у левкасі у вигляді завитків. Це багатофігурна і дуже динамічна композиція. Хрест зміщений дещо вліво і поставлений навскоси. Смислове навантаження – на ліву частину, де зображений мертвий Христос. До хреста приставлена драбина. На драбині зображено Иосифа Ариматейського, який знімає мертве тіло Ісуса. Він правою рукою тримається краю драбини, а лівою обережно підтримує тіло за праву руку. Иосиф одягнений у світло-рожеву коротку сорочку з червоним поясом, та вохристі вузькі штанах. Він має невеликі очі, короткий ніс, невеликі вуста та руді вуса, рудувате волосся. Тіло Христове притримують Никодим, який зображений позаду у білому тюрбані, та богородиця.

Постать богородиці зображена у профіль. Вона має невеликі очі, прямий ніс та невеликі червоні вуста. Одягнена у синю туніку та червоний плащ з зеленим відворотом, на голові білий павой. Третя Марія притримує ноги мертвого Христа. Вона стоїть навколішки, її постать зображена у профіль і нахилена уперед. Одягнена у рожево-вохристу туніку, вохристо-оранжевий плащ, білий павой. Іван стоїть біля богородиці і підтримує її обома руками. Навколо його голови – гладкий золочений німб. Одягнений у зелену туніку та яскравий червоний гіматій. Позаду – жінка з посудиною для мира у лівій руці, а правою витирає сльози білою хусткою. Ліворуч, спиною до глядача, стоїть чоловік у сірому вбранні з великим фігурним зеленим коміром та вохристою торбиною при правому боці, на голові яскрава червона шапка. Він притримує довгу сіру тканину, з допомогою якої опускають тіло Христа.

Дія відбувається на тлі горбистого краєвиду, вдалині видніється Єрусалим. Небо темно-синього відтінку.