Апостоли біля гробу Богородиці

Інв. № 1-2303 58,5 x 31,5 см. Реставровано у 2005 р. Реставратор – Мирослава Білецька.

Основа ікони складається з однієї липової дошки прямокутної форми. Левкас – клеєкрейдяний, щільний, білого кольору, тонкий. Фарбовий шар – темперно-олійний живопис, позолочення на німбах.

Стан до реставрації

На іконі у верхній частині – лущення фарбового шару до левкасу, кракелюр горизонтальний, здуття фарбового шару. Виявлено пізніші реставраційні втручання в авторський живопис – тонування в місцях втрат фарбового шару. Перемелювання авторського живопису. Потемніння лакової плівки та значні поверхневі забруднення.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування. Укріплено фарбовий шар. Знято пізніші перема-люваня авторського живопису. Потоншено потемнілу лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення, впресовані в структуру живопису. Проведено тонування в місцях втрат та подряпин фарбового шару. Ікону покрито захисним шаром лаку.

Опис

Ікона “Апостоли біля гробу богородиці” розміщена у лівій частині конструкції. Посередині композиції зображено відкритий гріб Богородиці, навколо якого дванадцять апостолів. Першим ліворуч зображений апостол Хома, який стоїть навколішки зі складеними у молитві руками. Одягнений він у зелений хітон та червоний гіматій. Наступний, очевидно, Варфоломій, на якому також червоний гіматій. Далі – Андрій у зеленому хітоні та вохристому гіматію. Наступним зображений Петро у синьому хітоні та вохристому гіматії. Далі – євангеліст Марко, одягнений у червоний хітон та синій гіматій. Після Марка зображено євангеліста Луку в зеленому хітоні та вохристому гіматії, який правою рукою дістає з гробу білий омофор богородиці. Майже посередині композиції зображено апостола Павла зі складеними у молитві руками. Одягнений він у синій хітон та червоний гіматій. Позад нього – євангеліст Матвій у червоному хітоні та зеленому гіматію, який розмовляє з євангелістом Іваном. Іван зображений також зі складеними у молитві руками й одягнений у червоний хітон та синій гіматій. Після Івана зображений Симон у червоному гіматії. Перед Симоном – Яків. Він у лівій руці тримає книгу, а правою благословляє. Одягнений у зелений хітон та червоний гіматій. Останнім на цій композиції зображено нахиленого над гробом апостола Филипа, одягненого у темно-синій хітон та червоний гіматій. Над апостолами напис червоною фарбою: С. ЄПІФАШЙ ГЛ(АСИ)ТЪ: ЯКО ЖИТІЯ ПР(ЄСВЯ)ТІИ БОГОРОДИЦІ ВCИX ЛИТЪ ОВ.