Предела з іконою “Христос у Никодима”

Конструкція

Інв. № Д-1020 БІ Ц-6.

Реставратор – Олександра Гливка.

Реставровано у 2005 р.

Конструкція предели складається з кількох скріплених та склеєних між собою дощок хвойної породи. Вона умовно ділиться по горизонталі на дві частини прямокутної форми: нижня – 80x40 см і верхня – 95x51 см. На верхній частині розміщена накладна площина із сюжетом “Христос у Никодима”, яка по периметру обрамлена рельєфними планками. Верхню та нижню частину конструкції ділить рельєфний карниз. З правого і лівого боків цієї конструкції виступають дві прямокутні пілястри на 29 см від рівня основної площини. Вздовж зовнішнього краю верхньої частини конструкції розміщено карниз. На виступаючих пілястрах, обабіч на лицевому боці, в заглибинах, – декоративна накладна різьба. Паволока проглядається на скріпленнях карнизу в середній частині конструкції. Левкас – клеєкрейдяний, щільний, білого кольору, нерівномірно покладений. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис. Карнизи, різьба та обрамлення золочені.

Стан до реставрації

Усі скріплення конструкції рухомі. Поверхня основи зі звороту вкрита шаром пилу і затіками. Частково втрачений взаємозв’язок левкасу з основою у нижній частині конструкції. Середньосітчастий кракелюр левкасу, деформації та втрати. На правій пілястрі, біля декоративної різьби, – випади левкасу з пізнішими доповненнями. Потертя позолоти і левкасу до основи на рельєфних планках. У нижній частині конструкції – текстова частина на синьому тлі, яка погано збережена. У лівій частині знизу і на написі під іконою – місцеві розшарування фарбового шару. У нижній частині конструкції – перемалювання червоно-коричневого кольору. Втрати і потертя позолочення на нижньому карнизі. Значно потемніле лакове покриття, зсідання лакової плівки. Поверхня конструкції вкрита ущільненими пиловими забрудненнями та плямами воску.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування конструкції з обох боків. Скріплено рухомі деталі декоративної різьби. Укріплено левкас. Знято поверхневі забруднення із зворотного боку. Потоншено стару потемнілу лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару. Знято пізніші перемалювання авторського фарбового шару. Затоновано місця втрат та подряпин фарбового шару. Після тонування поверхню твору покрито захисним шаром лаку.

Опис

Фрагмент конструкції прямокутної форми, поділений карнизом з позолоченими планками на дві частини. У верхній частині темного cipo-синього кольору по центру вміщена шестикутна ікона “Христос у Никодима”. По кутах площина декорована коричнево-вохристим із позолоченням орнаментом, що імітує об’ємну різьбу. Зверху над іконою та знизу написи білими літерами. (Текст напису див. у схемі-додатку на с. 394.) Нижня частина вохристо-оранжевого кольору. З правого та лівого боків конструкції прикріплені прямокутні виступи, на яких у верхній частині по центру – різьблені золочені вставки, вмонтовані у вертикальні прямокутні заглиблення. На внутрішніх та зовнішніх площинах виступів, на тлі конструкції, теж видовжені по вертикалі декоративні прямокутники з гранями світло-вохристого кольору. У нижній, ширшій частині виступів по центру, – декоративні мальовані розетки коричнево-вохристого кольору із зеленими серединками. Поміж розетками по центру зображено видовжений по горизонталі овальний картуш, обрамлений орнаментом, що імітує об’ємну різьбу. На cipo-синьому тлі картуша напис білими літерами. (Текст напису див. у схемі-додатку на с. 395.)