Предела з іконою “Зустріч Марії та Єлизавети”

Конструкція

Інв. № Д-1020 Б-І Ц4

Реставратор – Всеволод Томашевський.

Реставрована у 2005 р.

Конструкція предели складається з кількох дощок хвойної породи, склеєних між собою. Вона умовно ділиться по горизонталі на дві частини: нижня – прямокутної форми 80x40 см і верхня – 95x51 см. На верхній частині розміщена накладна площина із сюжетом “Зустріч Марії та Єлизавети”. Верхню та нижню частину конструкції ділить рельєфний карниз. З правого і лівого боків конструкції виступає квадратна пілястра від рівня основної площини на 29 см. Вгорі вздовж зовнішнього краю конструкції знаходиться ще один карниз, який зверху повністю охоплює площину конструкції. На виступаючих боковинах, з обох боків на лицевому боці, в заглибинах, – декоративна різьба. Паволока проглядається на з’єднаннях карнизу в середній частині конструкції. Левкас – клеєкрейдяний, щільний, жорсткий, білого кольору, нерівномірно покладений. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис, карнизи та обрамлення золочені.

Стан до реставрації

Всі з’єднання конструкції рухомі. Поверхня основи зі звороту вкрита шаром пилу і затіками. Частково втрачений взаємозв’язок левкасу з основою у нижній частині конструкції. Середньосітчастий кракелюр левкасу, деформації та втрати. Пізніші вставки реставраційного грунту на пілястрах у верхній та нижній частинах. Потертя позолоти і левкасу до основи на рельєфних планках. У нижній частині конструкції – перемелювання червоно-коричневого кольору. Втрати і потертя позолочення на нижньому карнизі. Значно потемніле лакове покриття, зсідання лакової плівки. Поверхня конструкції вкрита ущільненими пиловими забрудненнями та плямами воску.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування конструкції з обох боків. Скріплено деталі декоративної різьби. Вкладено кракелюр та укріплено левкас. Знято поверхневі забруднення із зворотного боку. Потоншено стару потемнілу лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення. Знято пізніші перемалюваня авторського шару. Проведено тонування в місцях втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Конструкцію покрито захисним шаром лаку.

Опис

Фрагмент конструкції прямокутної форми, поділений карнизом з позолоченими планками на дві частини. У верхній частині темного cipo-синього кольору по центру вміщена шестикутна ікона “Зустріч Марії та Єлизавети”. По кутах площина, декорована коричнево-вохристим, із позолоченням, орнаментом, що імітує різьбу. Знизу під іконою напис білими літерами. Нижня частина вохристо-оранжевого кольору. З правого та лівого боків конструкції прикріплені прямокутні виступи. З фронтальної частини виступів у верхній частині по центру – різьблені золочені вставки, вмонтовані у вертикальні прямокутні заглиблення. На внутрішніх та зовнішніх площинах цих виступів, на тлі конструкції, теж видовжені по вертикалі декоративні прямокутники з гранями світло-вохристого кольору. У нижній, ширшій частині виступів, з фронтальної частини, по центру – декоративні мальовані розетки коричнево-вохристого кольору із зеленими серединками. Поміж розетками, по центру, – видовжений овальний картуш, обрамлений орнаментом, що імітує об’ємну різьбу. На cipo-синьому тлі картуша напис білими літерами. (Текст напису див. у схемі-додатку на с. 393.)