Блага вість смерті Богородиці

Реставратор – Мирослава Білецька.

Реставровано у 2005 р.

Основа ікони складається з однієї липової дошки прямокутної форми. Левкас – клеєкрейдяний, щільний, білого кольору, тонкий. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис, позолочення на німбах.

Стан до реставрації

На іконі у верхній частині – лущення фарбового шару до левкасу. Горизонтальний кракелюр. Пізніші реставраційні втручання в авторський живопис – тонування в місцях втрат фарбового шару. Перемелювання авторського живопису. Потемніння лакової плівки та поверхневі забруднення фарбового шару.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування. Укріплено фарбовий шар. Знято пізніші перема-лювання авторського живопису. Потоншено потемнілу лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення, впресовані в структуру живопису. Проведено тонування в місцях втрат та подряпин фарбового шару. Ікону покрито захисним шаром лаку.

Опис

Ікона “Блага вість смерті богородиці” розміщена праворуч і відображає сцену другого приходу архангела Гавриїла до богородиці, який сповіщає про її відхід на небо. Богородицю зображено праворуч. Вона стоїть на колінах, руки складені у молитві, її фігура розвернена в тричвертному повороті, голова нахилена вправо. Лик богородиці з невеликими округлими очима, прямим носом. Одягнена в синій хітон з золотистою облямівкою навколо шиї і рукавів та червоний гіматій з зеленим відворотом. На плечах видно дві золотисті зірки. На ногах – коричневі черевики. Навколо голови – німб, окреслений тонкою червоною та золотистою лініями. Біля правого плеча – монограма Богородиці: ΜΡ ΘΥ. Зверху над Богородицею напис червоною фарбою: АРХАНГЕЛЪ БЛАГОВЕСТИ(ТЬ) О ПРЄДСТАВЛЄНИ(Я) В ГОРНАЯ.

Ліворуч, у верхній частині ікони, зображено архангела з розкритими білими крилами. Його постать і лик подані у профіль. Він стоїть навколішки на хмарі, тримаючи у лівій руці гілку оливкового дерева. Правою рукою вказує на небо. Його лик з невеликими очима, прямим носом. Довге волосся спадає на плечі. Ангел має німб у вигляді золотистих променів, що відходять від голови. Одягнений він у вохристий хітон з широкими рукавами, підперезаний червоним поясом.

Дія розгортається на тлі природи. Зображені декілька темно-зелених дерев на тлі голубого з рожевими відливами неба. Зліва за пагорбами – панорама міста з великою в’їздною брамою, перед якою стоїть сторожа.

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. 9с, 9Ь. табл. X.

Овсшчук В. А. Майстри українського барокко: Жовківський художній осередок. – Київ: Наукова думка, 1991. – С. 291.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698- 1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 36.

Скоп Петро. Дослідження іконографічних сюжетів цокольного ряду іконостаса Церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського // Проблеми збереження, консервації, реставрації та експертизи музейних пам’яток. Тези та матеріали доповідей V міжнародної науково-практичної конференції. Київ. 24 – 27 травня 2005 р. – Київ, 2005. – С. 283, 284.

Виставки

Не експонувалася.