Обрамлення ікони “Антоній і Феодосій Печерські”

Інв. № Д-1020 Б-І-Н2

Реставратор – Олександра Гливка

Реставрована: 2004 – 2005 р.

Скісне глибоке обрамлення з аркоподібним завершенням розміщене в частині конструкції іконостаса. По периметру обрамлення з внутрішнього і зовнішнього боків прикріплені накладні різьблені планки. Зверху, по кутах обрамлення, на темному тлі – накладна декоративна різьба у формі умовного трикутника. Угорі розміщений видовженим по горизонталі картуш овальної форми. Основа – липа. Ікона має глибоке ажурне різьблене обрамлення.

Основа обрамлення складається з кількох дощок хвойної породи і липи. На місцях з’єднань, кутах різьблень накладена паволока, яка проглядається в місцях розтріскувань та осипів левкасу.

Левкас – клеєкрейдяний, білого кольору, дрібнодисперсний, нанесений на основу і різьбу тонким шаром Фарбовий шар – олійний і темперний живопис, посріблення і позолочення.

Стан до реставрації

Внаслідок всихання деревини, верхня планка рухома. Зліва накладне кутове фігурне різьблення втратило з’єднання з основою. Угорі – розтріскування різьби. Із зворотного боку основи забруднення впресовані в структуру деревини. Вгорі вздовж аркоподібного краю темні сліди від затіків. По основі видно сколи деревини.

На різьбленні сітчастий кракелюр, невеликі втрати левкасу – осипання, які були закріплені під час попередньої реставрації. На конструкції втрачено контакт левкасу з основою, а також видно незначні осипання левкасу з фарбовим шаром. Кракелюр левкасу вертикальний. По поверхні живопису клейм – незначні лущення фарбового шару, зсідання фарби на темних партіях живопису, значні поверхневі забруднення, впресовані в структуру фарбового шару, потертя позолочення до по-ліменту, місцями проглядається левкас. Значне потемніння старої лакової плівки по всій поверхні обрамлення.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування конструкції з обох боків. Скріплено рухомі деталі декоративної різьби. Укріплено левкас. Усунуто поверхневі забруднення із зворотного боку. Потоншено стару потемнілу лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару. Затоновано місця втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Ікону покрито захисним шаром лаку.

Опис

Ікона з обрамленням та картушем кріпиться на дерев’яній прямокутній конструкції. Вмонтована в обрамлення, що складається з рами з глибокими боковинами. Вона має півкругле завершення, по кутах оздоблене декоративною золоченою різьбою. На торцях у медальйонах овальної та круглої форм розміщено 13 зображень пустельників та ченців. У верхній частині рами, в центрі, зображена Старозаповітна Трійця. Обрамлення ікони умовно ділиться на дві частини. Верхню частину каркаса увінчує поперечний овальний картуш з сюжетом “Увірування Хоми”, обрамлений глибокою золоченою рослинною різьбою. Нижня – прямокутної форми, з овальним завершенням, має подвійний виступ, у якому по три постаті. По краях торцевої рами – дві різьблені неширокі рамки. Зображення в медальйонах виконані на гладкому золоченому тлі, поміж них – неглибокий ритований орнамент.