Приморський бульвар

Розташований на краю приморського плато, Приморський бульвар є головним архітектурним ансамблем Одеси. Пов’язуючи забудову середмістя з морем, бульвар створює її парадний морський фасад.

До складу ансамблю входять Присутствені місця, Стара біржа, “Петербурзький” і “Лондонський” готелі, палаци Шидловського і Воронцова, пам’ятник Рішельє, Приморські сходи, житлові будинки.

Забудова ансамблю сформувалася переважно в 1-й половині XIX ст. У 1820 р. затверджено розроблений архітектором Ф.Шалем генеральний план Одеси, в якому важливе значення надавалось її прибережній забудові, зокрема розкритому до моря бульвару. У 1823 р. проект скореговано у зв’язку зі спорудженням архітектором Ф.Боффо комплексу палацу Воронцова. У 1827-1830 рр. сформовано композиційний центр бульвару – півкруглу площу, створену архітекторами А.Мельниковим, Ф.Шалем, Ф.Боффо та скульптором І.Мартосом. У 1829-1837 рр. ансамбль доповнила Стара біржа, побудована за проектом архітектора Ф.Боффо, а в 1837-1842 рр. за його ж проектом споруджено Приморські сходи. У 1830-1840-х роках на схилах узбережжя за проектами архітектора Г.Торічеллі, інженерів Г.Морозова та М.Любенкова влаштовано тераси та контрфорси.

У центральній частині бульвару розташована півкругла площа з поставленим у 1828 р. пам’ятником першому градоначальнику Одеси герцогу А.- Є. де Рішельє роботи скульптора І.Мартоса та архітектора А. Мельникова. Поперечну вісь площі фіксують Приморські сходи та вул. Катерининська. Симетрично до осі розташовано по одному кварталу забудови ансамблю, перед ними прокладено проїзну частину. Бульварну частину, яка прилягає до схилу й с. Щ відгороджена від нього кам’яним парапетом, становлять три пішохідні доріжки, розділені насадженнями з каштанів та платанів. Перспективу ансамблю з заходу замикає палац Воронцова, зі сходу – Стара біржа.

Забудова бульвару є одним з найкращих містобудівних ансамблів України доби класицизму.

О.І.Тищенко