Храм на північно-східному схилі Аю-Дагу

О.В. Лисенко, І.Б. Тесленко

Середньовіччя Об’єкт знаходиться в нижній частині північно-східного схилу г. Аю-Даг, приблизно в 0,15 км до південного заходу від південно-західної окраїни смт Партеніт, на висоті близько 105 м над рівнем моря, в 0,86 км від берега моря (мал. 1:39).

Пам’ятник виявлений жителем смт Партеніт у 2000 р. Оглянутий і картографований співробітниками розвідувального загону (кер. І.Б. Тесленко) Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ [Лисенко, Тесленко, 2002, с. 85; Тесленко, Лисенко, 2002, с. 147, № 39].

Храм однонефний (?). Його руїни наразі являють собою задернований розвал каменю. Видно частини внутрішнього контуру апсиди. Будівля орієнтована за лінією півд. зах. – півн. сх. Стіни складені з місцевого каменю (з використанням архітектурних деталей з вапняного туфу) на тиньку.

Стан об’єкта задовільний. Серед знахідок – уламки покрівельної черепиці (керамід) і лицьова стулка литого бронзового енколпіона (руський мощевік із дрібним зображенням Розп’яття і Богородиці та зворотнім слов’янським написом). За ними об’єкт попередньо може бути датований VIII (?)-X – XIII-XIV ст.

Література:

Лысенко А.В., Тесленко И.Б. Античные и средневековые памятники горы Аю-Даг // Алушта и алуштинский регион с древнейших времен до наших дней. – К., 2002. – С. 59–88.

Тесленко И.Б., Лысенко А.В. Средневековые храмы на г. Аю-Даг // Церковная археология Южной Руси. – Симферополь, 2002. – С. 139–147.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 656.