Поселення (4)

О.В. Лисенко, І.Б. Тесленко

Поселення (4) на південному схилі Аю-Дагу, середньовіччя. Об’єкт знаходиться на південному схилі г. Аю-Даг, на висоті близько 325-365 м над рівнем моря, приблизно в 1,85-2,00 км від гирла р. Токата (Четтекє-Узень) і в 0,48-0,63 км від берега моря (мал. 1:15).

Можливо, саме це селище відкрито в 1970 р. артекськими краєзнавцями А. Фроловим та Н. Лебедєвим і тоді ж обстежено О.І. Домбровським [Домбровський, 1974, с. 39; Домбровський, Столбунов, Баранов, 1975, с. 120-121]. У 1998 р. пам’ятник оглянутий і картографований співробітниками розвідувального загону (кер. О.В. Лисенко) Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ [Лисенко, 1999, мал. 25-15; Лисенко, Тесленко, 2002, с. 77]. У межах об’єкта (загальна площа – близько 1 га) виявлено руїни не менше ніж 30 споруд, розташованих у верхній частині тальвегу тимчасового водотоку.

Будівлі в основному одно- або двокамерні, прямокутної в плані форми (до 5х8 м). Цілість – до 1,2-1,5 м.

Стан пам’ятника задовільний. Серед знахідок – уламки амфор, кухонного та столового посуду (за відомостями О.І. Домбровського). За артефактами об’єкт датується VIII (?) – XI ст.

Література:

Домбровский О.И. Средневековые поселения и «исары» Крымского южнобережья // Феодальная Таврика – К., 1974. – С. 5–56.

Домбровский О.И., Столбунов А., Баранов И.А. Аю-Даг – «Святая» гора – Симферополь, 1975. – 135 с.

Лысенко А.В., Тесленко И.Б. Античные и средневековые памятники горы Аю-Даг // Алушта и Алуштинский регион с древнейших времен до наших дней. – К., 2002. – С. 59–88.