Церква Трійці

Монастирська Церква Пресвятої Трійці, дерев’яна при збігу вул. Баштової і Словацького (якщо сходити на діл вулицею Баштовою до вул. Словацької на розі по правій стороні). Згоріла у 1657 р. в час нападу на Перемишль князя Семигородського Ракочого. Після цього побудовано нову. При тій Церкві в роках 1781-1784 було Братство і перша перемиська духовна семінарія, яку закрито після відкритя Генеральної Семінарії у Львові. В роках 1780-1785, коли на Владичу стара катедра була в руїні і не надавалась уже до вжитку, церква ця, виповнювала роль катедрального храму.

1781 р. при цій церкві єпископом Максиміліаном Риллом засновано Духовну Семінарію. В ній викладачами були для морального богослів'я – о. Ігнатій Вільшинський та пасторального богосілв'я о. Яків Лапчинський. Обидва вони викладали українськю мовою, а їх записки збереглися в кафедральній біолотеці капітули.

Після пожежі на початку ХІХ ст., церкву закрито. Треба теж згадати про малу шпитальку при монастирі, яка діяла впродовж ХVII ст. У 1702 році Митрополит Юрій Винницький видав декрет про влучення цієї шпиталькі до більшої при катедрі на Владичу.

Коментар Franko Lemberger: У цьому місці, в давньоруські часи, дійсно існувала кам’яна церква. Її археологічні рештки були знайдені наприкінці 1920 року*. Але зв’язок цього храму із пізнішою ц. Трійці, котра була зруйнована під час нападу кн. Ракоци 1657 р., є дискусійним. В часи пізнього Середньовіччя, ц. Трійці знаходилась за межами «магдебурзьких» мурів. В зв’язку із цим можна зробити два припущення6 1) Пізньосередньовічна ц. Трійці є спадкоємицею давньоруської споруди, що зазнала руйнацій та перебудов, але проіснувала до кін.18 ст.; 2) Пізньосередньовічна ц. Трійці та розкопана у 1920 – знаходились у різних місцях. Давньоруський храм припинив своє існування в період розбудови «магдебурзького» міста, в зв’язку із заборонами православним русинам мати свої церкви в середині мурів, відтак він був або перенесений із тією самою посвятою «св. Трійці» в місце поблизу за муром, або це зовсім різні будівлі.

Джерела:

Пастернак Я. Княжий город Перемишль / Перемишль західний бастіон України.1961 Нью-Йорк – Філадельфія -с.14

Перемишль – західний бастіон України : зб. матер. до історії Перемишля і Перемиської землі, зладжений редколегією під проводом проф. Б. Загайкевича. – Нью-Йорк; Філадельфія, 1961. – 414 с.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».