Церква Вознесіння на Знесінню

Церква Вознесіння Господа Ісуса Христа. Мурована – оборонна, на вершині гори яку пізніше назвали „Знесіння” і по сьогоднішний день залишилась назва (Zniesienie). Не дивлячись на відсутність точної дати її спорудження та руйнації, виняткове фортифікаційне та символічне значення і збережені перекази, дають можливість говорити про найдавніший час її спорудження. З якої причини Церкву розібрано незнаємо. У тому місці побудовано пізніше каплицю св. Леонарда яку можна побачити на старих картинах з ХVII ст. Потім, під кінець ХІХ ст., австрійці побудували там укріплення і форти. Лишився старий переказ, у якому читаємо, що від Великодня до Зелених Свят проходили процесії з Катедри на Владичу до Церкви на Знесіння з читанням євангелії про учнів, яким з’явився Воскреслий Ісус, як ішли з Єрусалиму до Емаус.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».